BiH
3

Novi kilometri asfalta na području Goražda

Piše: E. A.
U Goraždu je okončana modernizacija dijela regionalnog puta u dužini oko dva kilometra, koji ima strateški značaj jer povezuje BiH sa Crnom Gorom.

Istovremeno je projektom čija je vrijednost oko 700 000 KM omogućena je i kvalitetna komunikacija prema naselju Zupčići. Predsjednik Savjeta ove Mjesne zajednice Edvin Džambegović ističe kako je ovo naselje konačno postalo urbani dio Goražda.

"Konačno je izgrađena kvalitetna komunikacija koja povezuje Zupčiće i grad i naravno da je to bilo potrebno, zaslužuju to i stanovnici ovog dijela općine, raduje nas što je urađena i staza za pješake jer svjedoci smo da veliki broj djece odavde ide u školu“, kazao je Džambegović.

Novac za projekat modernizacije puta osiguran je iz budžeta BPK Goražde te jednim dijelom iz sredstava GSM licence i Federalne Direkcije za ceste.

"Ako uzmemo činjenicu da se ovdje radi o približno 1.400 metara savremenog regionalnog puta koji u ovom dijelu ima sve elemente magistralnog puta možemo biti zadovoljni, cijeneći takođe da smo uspjeli na ovom istom putnom pravcu R-448 ukupno povezati asfaltnom podlogom i onaj preostali dio koji nije bio povezan“, kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Najave su da će u narednom periodu biti urađeno još 200 metara puta tako da bi projekat mogao ukupno koštati oko 900 000 KM. Trenutno se radi na postavljanju signalizacije a u planu je i rekonstrukcija rasvjete.

"Ovo je pravi primjer kako se dobro planirani projekti mogu realizovati. Radovi na ovoj dionici su započeli 2012.godine. Tada je urađena rekonstrukcija raskrsnice u dužini od 250 metara a naredne godine smo započeli aktivnosti na pripremi druge faze projekta. U 2014.godini iz programa GSM sredstava dobili smo 300.000 KM i uz sredstva koja je Direkcija za ceste već imala, mogli smo da planiramo izgradnju još 1.400 metara ove dionice. Danas imamo još jedan dio urađen, a ostaje nam još 200 metara rekonstrukcije, tako da ćemo uraditi još 200 metara pješačke staze te rekonstruisati i proširiti kolovoz. U narednoj godini nadam se da ćemo moći uraditi rekonstrukciju cijele ove dionice do entitetske granice“, kazala je Izeta Jahić, direktorica Direkcije za ceste BPK Goražde.

Na području općine Goražde okončan je i projekat asfaltiranja 1604 metara duge dionice puta Berič – Spahovići za što su sredstva u iznosu od 280 000 KM osigurali općina i BPK Goražde.

"Stanovnici Mjesne zajednice Berič su dugo čekali na ove dionice puta, zato smo danas svi zajedno sretni . Kanton je osigurao 170.000 KM, a mi smo sa projektom i nadzorom izdvojili oko 110.000 KM. Danas smo uspjeli i zvanično okončati ovaj važan put koji povezuje mnoga sela i zaseoke ovog mjesta. Ovo je jedan svremeni put sa rigolama“, naglasio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Rekonstrukcija dotrajalih puteva garantuje i opstanak stanovnika na ovom prostoru a Ramović naglašava kako ima još mnogo prioriteta čije se riješenje čeka uz obećanu podršku IFAD-a. Očekuje se da bi uskoro trebalo uslijediti i formalno potpisivanje ugovora kojim bi krenula i realizacija projekta rekonstrukcije puta Mravinjac – Berič.