Još nema dogovora
51

Novac od pretplate stoji zarobljen na računu Elektroprivrede BiH, ne može ga koristiti BHRT ni FTV

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
BHRT i FTV su krajem februara postigli dogovor da Elektroprivreda Bosne i Hercegovine nastavi prikupljati sredstva od RTV takse, međutim taj novac sada stoji na računu Elektroprivrede jer strane nisu postigle dogovor o raspodjeli u dvomjesečnom roku.
Kako je ranije za Klix.ba rekao direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, državni i entitetski servis su postigli dogovor o nastavku prikupljanja pretplate od 1. marta, međutim navedeno je da novac neće biti raspodijeljen dok se među sobom ne dogovore oko toga.

Današnje saopćenje Upravnog odbora BHRT-a govori o tome da se nisu uspjeli dogovoriti i potpisati aneks ranijeg sporazuma, za koji je ostavljen rok od 60 dana.

"Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja se prikuplja na teritoriji Federacije BiH. Poslovodni odbor Radiotelevizije Federacije BiH odbija sve na zakonu utemeljene prijedloge BHRT-a o raspodjeli RTV takse, koja se prikuplja od 1. 3. ove godine, pa prikupljena sredstva stoje zamrznuta na računu JP EP BiH", navode iz BHRT-a.

Na osnovu zaključaka sa današnje sjednice, UO BHRT-a traži od generalnog direktora i menadžmenta da nastave razgovore sa Vladom Federacije BiH i RTV Federacije BiH oko postizanja rješenja raspodjele prihoda od RTV takse zasnovanog na Zakonu o RTV sistemu BiH.

"UO BHRT očekuje da će Vlada Federacije djelovati u pravcu iznalaženja hitnog rješenja ovog problema, jer su oba javna emitera zbog odbijanja rješenja od strane Poslovodstva RTV FBiH bez prihoda", kaže se u saopćenju.