BiH
2

Nova godina u bh. gradovima dočekana uz muziku, hranu, piće i vatromet

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Doček Nove godine u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Veselo se sinoć bilo širom naše zemlje gdje se slavio doček nove 2014. godine.

Hiljade Sarajlija i turista Novu 2014. godinu je dočekalo na Trgu djece Sarajeva uz vatromet i raznovrstan muzičko-zabavni program.

U bogatom muzičkom program uživali su kako građani bosanskohercegovačke prijestolnice tako i mnogobrojni turisti koji su u Sarajevo doputovali povodom novogodišnjeg dočeka.

"Tropska noć" u Sarajevu

Moto ovogodišnjeg dočeka bio je "Tropska noć u Sarajevu" i vezan je za uspjeh nogometne reprezentacije BiH i njen plasman na Svjetsko prvenstvo.

U bogatom zabavnom programu učestvovali su Genetic Grooves Guru DJ, Divanhana, The Last Location, Konvoj, Adnan Hamidović Frenkie, Sarajevo Drum Orchestra i plesači, te Serios Beat Loversi.

Za građane su priređena dva vatrometa, jedan na Mojmilu, a jedan sa Feroelektra.

Manifestaciju su obezbjeđivali policajci MUP-a KS i zaštitarske agencije. Program javnog dočeka počeo je u 21:00 sat, a završaio u 01:00 iza ponoći.

U našoj Nightlife galeriji možete vidjeti atmosferu ispred BBI-a.

Novogodišnja noć u Tuzli

U dobrom raspoloženju, uz iće i piće, građani Tuzle su dočekali novu 2014. godinu. Iako nije bilo organizovanog dočeka na nekom od gradskih trgova, Tuzlaci, mladi i stari, ispunili su restorane i klubove, dok je najveći broj u kućnoj atmosferi dočekao novo ljeto.

Tradicionalno najposjećenija novogodišnja fešta organizovana je u KSC Mejdan. Kada su se u ponoć kazaljke poklopile uslijedio je delirijum oduševljenja i radosti, a prisutne je u 2014. godinu uvela Donna Ares i njen prateći bend.

Stariji Tuzlaci odlučili su se za slavlje u kristalnoj sali gdje je za dobro raspoloženje bio zadužen Nesib Delibegović Nesko i Lejla Bajrami. Mlađi su u klubu Viva, u Hotelu Tuzla, uživali u izvedbama Katarine Grujić i Miloša Brkića.

Urnebesno je bilo i u Royalu, Zlatniku, Hotel Tehnogoradu, diskoteci Salt, restoranu Tenis...

Želje građana s kojim smo razgovarali uglavnom su se ticale dobrog zdravlja i pronalaska zaposlenja u 2014. godini. Međutim, bilo je i onih koji u novogodišnjoj noći nisu razmišljali, kako kažu, o teškim temama.

Kada je riječ o građanima koji su Novu godinu dočekali u kućnom ambijentu oni su se u ponoć potrudili za vatromet, a nakon pola sata "igranja" s pirotehnikom slavlje se ponovo prenijelo za trpezarijski stol i potrajalo je do rane zore.

Dobra zabava u ugostiteljskim objektima u Zenici

Proslava Nove godine u Zenici obilježena je privatnim zabavama u ugostiteljskim objektima. Zeničani su i ove godine bili uskraćeni za doček Nove godine na otvorenom, ali su ugostiteljski objekati obezbijedili bogat i raznovrstan program za sve generacije.

U Hennessy lounge & pub baru u Zenici organizovana je privatna zabava kojoj su prisustvovali mlađi Zeničani, a među njima i 26-godišnji Admir Velić.

"U Hennessyju je atmosfera kao i uvijek najbolja u gradu, a tu sam večeras sa prijateljima. Od 2014. godine očekujemo bolja dešavanja nego od prethodne godine, ali gora sigurno neće biti", kazao je Velić za Klix.ba

U hotelu "Dubrovnik" Zeničane je zabavljala sarajevska pjevačica Slađana Mandić.

"Atmosfera je tradicionalno odlična, a večeras vlada posebna euforija s obzirom da je novogodišnja noć. Slađana i ostali gosti uspijevaju da svojim repertoarom ovu noć učine još posebnijom, a ugodno osoblje stavlja tačku na ovu fenomenalnu večer. Od Nove godine očekujem prvenstveno zdravlja i još više uspjeha na poslovnom planu. Optimista sam kako bi se i stanje u državi konačno moglo popraviti te svima nama donijeti bolju godinu", kazao je 24-godišnji Dino Pašalić.

U hotelu "Internacional" nešto starije Zeničane zabavljala je učesnica showa "Zvijezda možeš biti ti" Naida Stupar.

Nakon što je na satu otkucala ponoć, zeničko nebo su ukrasile boje vatrometa.

Mostarci pod šatorom uz Zoster

Kao i proteklih godina Mostarci su Novu godinu dočekali u svojim kućama ili u nekom od ugostiteljskih objekata, dok je ponovno izostao doček na otvorenom.

Oko hiljadu Mostaraca novu godinu dočekao je pod šatorom, na parkingu iza zgrade Projektant, gdje su nastupili mostarski bendovi Zoster i Mustang.

S obzirom da gradske vlasti proteklih godina nisu organizovale nikakve božićne i novogodišnje događaje, ove godine grupa privatnika odlučila je na oko 600 kvadratnih metara prostora podići Zimski grad, gdje se protekle dvije sedmice održao niz društvenih i humanitarnih priredbi, uključujući i sinoćnji doček Nove godine.

Iako je u startu najavljeno kako će doček biti besplatan za posjetioce, organizatori su u posljednji trenutak promijenili odluku te je ulaz naplaćivan.

Nakon rata Mostar je bio jedan od prvih gradova u Bosni i Hercegovini koji je organizovao dočeke Nove godine na otvorenom, koji su privlačili veliki broj posjetilaca iz cijele Hercegovine. No, zbog kronične besparice, nakon desetak godine, ta tradicija je prekinuta.

Zadnji doček koji je grad organizirao bio je doček 2009. godine, a godinu kasnije Milan Bandić finansirao je novogodišnju proslavu u sklopu svoje predizborne kampanje za predsjednika Hrvatske.

Od tada Mostarci su prepušteni ugostiteljima i privatnim zabavama.

Banjalučanima domaći muzičari pjevali na Trgu Krajine

Na banjalučkom Trgu Krajine nastupili su Maja Tatić, Balkan Expres Bend, Tu i tamo bend i Krajiški trubači, a u ponoć je Novu godinu simbolično najavio vatromet.

Mladi su se odlučli za kafiće, klubove i kućne žurke, a oni nešto stariji, zavisno od primanja za restorane, hotele i zimske centre, gdje je prednjačila Jahorina. Ali, najveći broj građana ostao je i slavio u svojim domovima, u skladu s primanjima.

U Prijedoru je za Novu godinu, na malom gradskom trgu, nastupio folk pjevač Slobodan Vasić, a za sve one koji su novogodišnju noć dočekali na otvorenom besplatno su posluženi sendviči i topli napici.

Na Jahorini su u novogodišnjoj noći bili popunjeni hotelski i ugostiteljski objekti, dok je na teritoriji Grada Istočno Sarajevo ispraćaj stare i doček nove godine na otvorenom organizovan u općini Istočno Novo Sarajevo, uz muziku grupa Akapulko i Atentat.

Paljane su na javnoj proslavi Nove godine zabavljali lokalni bendovi, dok su Trebinjci na Trgu slobode dočekali Novu godinu uz lokalne rok grupe HBŠ (Hor bečkih šnicala) i Krugovi u žitu, te pjevača narodne muzike Duška Kuliša i Orkestar Mihaila Stojkanovića iz Priboja koji su pobjednici Sabora trubača u Guči.

Bišćani novu godinu dočekali na Gradskom trgu

Veliki broj građana Bihaća novu 2014. godinu dočekao je na otvorenom, na Gradskom trgu, gdje ih je u organizaciji Kulturnog centra općine Bihać zabavljao Alen Islamović i domaća grupa Okus meda. Organizovano se čekala Nova godina i u naselju Kulen Vakuf, gdje se za dobru atmosferu pobrinula grupa Camino Verde.

I ovog puta Bišćani su u Novu godinu ušli uz vatromet i masovnu upotreba pirotehničkih sredstava.

Doček Nove godine na otvorenom bio je organiziran i u još nekoliko općina Unsko-sanskog kantona (USK), te u brojnim ugostiteljskim objektima, a najveći broj građana ipak se odlučio za varijantu kod kuće ili kod prijatelja pored malih TV-ekrana.

U novoj godini, u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, samo minut poslije ponoći na svijet su došle dvije bebe - djevojčice, što godinama nije zabilježeno. Gotovo u isto vrijeme porodile su se 32-godišnja Mirsada Stranić iz Bihaća i 24-godišnja Anita Topalović iz Velike Kladuše.

Porođaji su protekli bez problema, a majke i bebe, koje su dobile imena Ajna i Ehlimana, su dobro. Delegacija Općine Bihać, predvođena načelnikom Emdžadom Galijaševićem posjetila je sretne majke i uz najljepše čestitke uručila im po 500 KM.