Veselje i zabava
92

Kako su Sarajlije dočekivale novu 1941. godinu: Proslave u Narodnom pozorištu i planinarskim domovima

N. C.
Veselje i proslava uvijek su bili karakteristični za doček Nove godine, kako danas, tako i prije više od pola stoljeća.

Novinski članak iz davne 1941. godine otkriva kako se godina dočekivala tada. Ljudi su u Sarajevu i 1941. godinu dočekali u družeći se i veseleći uz hranu, piće i muziku. Novogodišnje proslave organizirane su u pozorištima, kulturnoumjetničkim društvima, planinarskim domovima i drugim društvenim okupljalištima.

Nova godina 1941. godine proslavila se u Narodnom pozorištu. Sarajevski glumci već davno stekli su renome najboljih priređivača silvestarske proslave i veselja. Taj renome došao je do izražaja i te godine. Posjeta publike u novogodišnjoj večeri u Narodnom pozorištu bila je rekordna. Glumci u potpunosti opravdali to povjerenje Sarajlija. Doček Nove godine u Narodnom pozorištu, nesumnjivo, bio je najveseliji. Program, veoma ukusno odabran, u najvećoj mjeri raspoložio je gledatelje.

Rijetko veseo i prijatan doček Nove godine priredio je sportski klub "Sloga" u Domu Srpskog pjevačkog društva "Sloge" u Sokolskoj ulici. Uz svirku tamburaškog orkestra te "Ritmus-džeza", horsko pjevanje, sevdalinke, vrlo duhovite raporte i druge zabavne tačke, članovi i prijatelji "Sloge" ne samo da su dočekali Novo ljeto, nego su u vrlo veselom raspoloženju dočekali i zoru.

Oficiri sarajevskog garnizona, mnogi rezervni oficiri i ugledni građani dočekali su Novu godinu u Oficirskom domu. Dočeku su, isto tako, prisustvovali ban Drinske banovine g. Stanoje Mihaldžić, komandant armije general g. Miljković i drugi odličnici. Raspoloženje je bilo veoma prijatno. Veliko interesovanje pobudio je zanimljiv program, koga su izveli članovi Narodnog pozorišta.

Kao i obično, sarajevski sokoli dočekali su Novu godinu bratski okupljeni u svome domu. U srdačnom i intimnom raspoloženju, uz odlično izveden program, provod je trajao do same zore. Poslije programa nastala je igranka, u čijem je toku veoma živahno, kao što to samo sokoli znaju, odigrano bezbroj narodnih kela. Bogat bife u velikoj mjeri doprinio je odličnom raspoloženju prisutnih.

Doček Nove godine u Radnličkom domu bio je naročito veseo. Sve prostorije doma bile su prepune. Izveden je vrlo ukusno odabran program, koji je naišao na opšte dopadanje. Zabava je održana u priredbi Podružnice saveza drvodjelskih radnika.

Novu godinu sarajevski planinari i ljubitelji zimskih sportova dočekali su na tradicionalan način. Silvestrovo veče su proveli u mnogim planinskim domovima sarajevske okolice. Pri tome, naročito veseo doček bio je u Oficirskod domu na Jahorini kao i u domu "Romanije". Ljubitelji zimskog sporta zadnje časove 1940 godino proveli su u naročitom raspoloženju, svojstvenom sportskom i veselom duhu planinara. Cijelu noć se veselilo i igralo.