Amer Kapetanović
0

"Njemačka nije protiv da BiH dobije MAP, ali insistira na ispunjavanju uvjeta"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Njemačka nije protiv toga da BiH dobije Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), ali istovremeno izuzetno insistira na ispunjavanju uvjeta, rekao je u izjavi Feni ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Berlinu Amer Kapetanović, komentirajući medijske napise da se Njemačka najviše protivi ulasku BiH u MAP.

Kapetanović pojašnjava da je jedan od uvjeta na kojem Njemačka insistira vojna imovina.

"Imamo intenzivnu komunikaciju s našim kolegama i pokušavamo u prvi plan staviti šta je sve u kratko vrijeme učinjeno u reformi odbrane u BiH, a to je progres koji je teško ignorirati", ističe Kapetanović.

On je mišljenja da je kontraproduktivno govoriti u kategorijama koja je zemlja najviše protiv toga da BiH dobije MAP. Navodi da se u ovom kontekstu može govoriti o dvjema grupama zemalja članica NATO-a.

To su one koje u obzir uzimaju širi kontekst i zato se zalažu da se BiH što je moguće prije odobri MAP zbog stimulativnog djelovanja za nastavak reformi, te one koje na MAP gledaju kao na dominantno tehničko pitanje gdje su uvjeti bitniji od konteksta.

"Njemačka je negdje na sredini i nije protiv toga da mi dobijemo MAP", pojašnjava Kapetanović.

Naglašava da je odluka o davanju MAP-a politička i neće ovisiti samo od Njemačke nego i drugih članica NATO-a.

"Ono što nam naši njemački prijatelji sugeriraju jeste da smognemo snage i napravimo korak naprijed u reformama te da pred važan samit u aprilu pošaljemo ohrabrenje da mi to ipak možemo", kaže Kapetanović.