Predstavnički dom BiH
0

Nije podržana rezolucija o osudi genocida u Srebrenici

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio Prijedlog rezolucije o važnosti osude genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini za izgradnju trajnog mira koju je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Nakon odbijanja predložene rezolucije, poslanici SDP-a su napustili skupštinsku salu, a Bećirović je kazao da ovakav ishod glasanja predstavlja uvredu za sve srpske, bošnjačke i hrvatske žrtve.

Poslanici su o predloženoj rezoluciji glasali nakon što nisu prihvatili Bećirovićev prijedlog da se omogući amandmansko djelovanje s ciljem poboljšanja predloženog teksta rezolucije.

Rasprava o predloženoj rezoluciji obavljena je na prošloj sjednici Predstavničkog doma kada je Bećirović kazao da je ova rezolucija korak prema pravdi, prema istini, korak prema izgradnji trajnog mira na ovim prostorima.

“Pokušali smo da tekstom ove rezolucije nikoga ne uvrijedimo, a da prije svega suštinski osudimo sve ratne zločine i da iskažemo počast prema svim žrtvama ratnih zločina, kako genocida u Srebrenici tako i svih ratnih zločina na teritoriji BiH”, kazao je tada Bećirović.