Komentari (42)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mislim da bi ISSS aplikacija trebala biti skolski primjer kako se stvari koje su uveli sa njim ne bi trebale raditi. - nemodularan i tesko prosiriv dizajn - uzas za rad i povezivanje sa eksternim aplikacijama - web servis je pojam za koji oni sto su ga razvijali nikad nisu culi, - gomila nepreglednih wizarda 20 km nije skupo, kad se uzme u obzir da ti se potvrda izda dan nakon zahtjeva jer je sve automatizovano, ali skupo je kad uzmes u obzir kome ide taj novac (UTICU), jer se isti nece upotrijebiti za dalji razvoj aplikacije, vec ce se ko zna kako i gdje utrositi. UTIC je firma koja je obecala wireless internet svim studentima u studentskim domovima besplatno i jos od tog nikakvog hajra nema.
pa ima i na EFSA odavnina... odlicna stvar!!!
na filozofskom se vec godinama placa za te neke informacijske sisteme, a studenti jos cekaju u redu......
Odmah da kazem da ne branim nikoga, ali evo jedan zadatak ovim matematicarima : izracunajte koliko jedan student izvan Sarajeva potrosi godisnje na prevoz od svog grada do Sa + gradski prevoz (Gras)do fakulteta i uporedite to sa ovih 20.00KM. Ideja je dobra, ali nije savrsena i ima svojih manjkavosti ali ako odmah sve na pocetku osudjujemo necemo nikada ni napraviti nista.
Mislim da je ISSS super stvar, student sam Ekonomskog fakulteta i kod nas sve perfektno funkcioniše...nema redova u studentskoj zbog prijave ispita i raznih uvjerenja, sve ide preko neta.Mislim da je to odlicno i da bi svi fakulteti sto prije trebali olaksati studentima a naravno i uposlenicima...Koliko znam sve prijave i uvjerenja se placaju pojedinacno,a ovako godišnje platis 20KM i to je to...mnogo bolje i naravno jednostavnije...
pa mozda nisam previse upucen, ali mislim da je i ova tema kao i sve u nasoj drzavi ispolitizirana. Ocito je \"nekom\" u cilju da \"ocrni\" sve sto je nase. Kao i sto je recimo taj neki UTIC. Ali cinjenica je jedno, da ocito nije problem do samog sistema, jer meni kao vanrednom studentu uveliko olaksava pristup fakultetu i informacijama sa fakulteta. U stvari tako bi bar trebalo biti.... medjutim problem je u sistem administratorima koji rade na fakultetima i koji nadju za shodno da procitaju mail jednom sedmicno bez obzira na to sto su vjerovatno vise nego dobro placeni da to urade svakodnevno.....I vi mislite sta hocete, ali opet nije problem sistema, niti svjetskih navika kao sto je ova, nego je problem nas bosanaca i naseg mentaliteta !!!
a kome se placa 15 KM, jer koliko ja znam placa se domu a ne UTIC\'u A sto se tice ISSSa ja jedva cekam da se uvede i na mom fakultetu, jer nama koji smo iz drugih gradova 20 KM godisnje za prijavu ispita je puno prihvatljivije u odnosu na novac koji trenutno trosimo na prevoz i komadice papira koje nam prodaju fakulteti. Samo saberite koliko novca godisnje potrosite na prijave pa cete vidjeti sta je isplatnije
u domu u nedzaricima utic je uveo internet, navodno vlada donirala, al se ipak placa 15KM mjesecno, a brzina uhhhhhh, brzi je mobilni internet duplo. samo zovite Bakira
@ISSS bullshi... izvini moja greska 32.000 studenata(google kaze) ima mudro zborish :)
Kad se samo sjetim redova i guzvi ispred studentske sluzbe na bivsem mi Fakultetu Prava u Sarajevu, ne zalim ni sekunde sto sam otisao iz Bosne. Iako nije lahko biti cijelu akademsku godinu odvojen od svojih, i dolaziti kuci samo ljeti, ali bar ne zamaram svoju glavu nikakvim drugim glupostima i problemima. Na meni je samo da ucim... Zivim za dan da tako nesto docekamo i na nasim univerzitetima, gdje nece biti potrebe za bilo kakvim studentskim protestima, gdje nece biti mita, korupcije, profesora koji rado prihvataju sexualne usluge svojih studentica, i gdje ce se raditi u grupama sa po 30 studenata a ne 150.
Gledam ove silne zalbe i stvarno je situacija katastrofalna! Mene kao studenta zanima da li postoji kakvo udruzenje gdje se mogu lijepo prikupiti sve ove zalbe i traziti odgovori od odgovornih lica?? Ovo je i super materijal za 60 min - \"SKANDALOZNO - nemilosrdna pljacka sarajevskih studenata!\" Stvarno ljudi, hajmo se organizovati i dici glas! Pa ovo na filozofskom je prevrsilo svaku mjeru - ljudi placaju za uslugu koju nemaju?!!!
@komentar Kako ti izracuna ovo 15 000 x 20 = 700 000 ??? Ali nema veze, svakako je precijenjeno i lose uradjeno. Nije to jedini projekt UTIC-a na kojem oni dizu pare.. Imas tu jos ona velika mreza izmedju univerziteta i svih biblioteka koja se trebala realizirati prije 2-3 godine.. Nisu ni metra kabla postavili jos, a mislim da je FBiH dala vec pola para za implementaciju. Drugi slucaj.. Imam jarana u St. domu Nedzarici, UTIC im je uradio Wireless i placaju ga po 10 KM mjesecno (njih oko 150), a izlazna brzina im je 1 Mbps... Znaci, njih 150 dijeli ovu brzinu... Pa vise se na mobitelu moze ostvariti prometa nego sto oni mjesecno ostvare.. Ali to ne smeta da se od stidenata uzmu pare...
kao sto rekose na FIT-u je ovo u upotrebi od samog pocetka, al oni nisu marketinski pokriveni kao sarajevski univerzitet. bas mi je zao zbog toga, nije bosna samo sarajevo.
na FKN ovaj sistem funkcionise bez problema vec 4 god. i na njega nema zamjerki, osim skupoce naravno. preglupo je platiti 20 KM godisnje bez obzira na broj ispita. meni je npr. ostao samo 1 ispit do kraja fax-a i opet sam platio 20 KM za ISSS. teska glupost.
Slazem se u potpunosti sa tipom pod nickom \"komentar\"... Cista kradja... Tako amaterski uradjen program i s tako malo informacija...Danas se samo gleda ko ce kome i koliku klempu udariti po usima... Sa ISSS-om to odlicno ide....