ISSS sistem
0

Nema više gužvi ispred studentske službe

Sarajevo-x.com
Od 23 visokoškolske ustanove u sastavu Univerziteta u Sarajevu, njih 18 je implementiralo studentski informacioni sistem, koji između ostalog uključuje i elektronsko prijavljivanje ispita.

"Univerzitet u Sarajevu je jedan od rijetkih u BiH koji već godinama ima implementiran studentski informacioni sistem sa rješenjima relevantnim za sve aspekte problematike studentske administracije. Odlukom Senata Univerziteta svi studenti koji studiraju po Bolonjskom programu moraju biti obuhvaćeni informacionim sistemom ISSS“, saznajemo od profesora Senada Buraka, direktora Univerzitetskog tele-informatičkog centra, implementatora ovog projekta.

Burak ističe da se sistemu ISSS preostali fakulteti moraju pridružiti već iduće akademske godine. Do sada je kroz ovaj sistem na Univerzitetu u Sarajevu procesirano preko 800.000 ispita.

Burak ističe da su brojne prednosti uvođenja ISSS sistema, a među njima najznačajnija je ona da studenti online prijavljivanjem ispita eliminiraju nepotrebne gužve pred studentskim službama, te da zahtjeve za izdavanjem uvjerenja i službenih potvrda šalju putem interneta.

"Ovim je olakšana organizacija plana izvođenja nastave, rasporeda predavanja i administriranja studenskih podataka. Studenti i nastavnici imaju jasan pregled ispitnih rokova i kompletnih lista studenata koji su pojedinačno prijavljeni na ispite“, napominje Burak.

S druge strane, profesori također unose ocjene online čime se izbjegavaju problemi u komunikaciji između njih i studentskih službi, a istovremeno obezbjeđuje znatno brže i efikasnije dostavljanje rezultata ispita.

Studentske službe i menadžment fakulteta i cijelog Univerziteta automatski dobijaju statističke izvještaje generirane iz baze podataka kao što su izvještaji o broju upisanih studenata, liste studenata po godinama, rezultati ispita sa ukupnom prosječnom ocjenom itd. Uključenjem svih institucija u sistem prestat će potreba za dostavljanjem takvih izvještaja sa fakulteta prema Rektoratu, jer će sve to biti automatski dostupno samom Rektoratu.

Studenti prilikom svakog upisa uplaćuju po 20 KM za potrebe korištenja informacionog sistema, pri čemu fakulteti zadržavaju 10 KM za potrebe unapređenja informacione infrastrukture na svojim fakultetima, a preostalih 10 KM uplaćuju na račun Univerziteta za održavanje, administriranje i dalje unapređenje sistema ISSS.

"Nije nevažno spomenuti i činjenicu da je Univerzitet u Sarajevu jedini u BiH već od prošle akademske godine elektronski odštampao diplome i dodatke diplomi (diploma supplement) za sve diplomirane studente po Bolonjskom programu, na što smo posebno ponosni i čime smo privukli pažnju ne samo u BiH, nego i u regionu“, kazao je Burak za Sarajevo-x.com.