Predmet "Kornjača i ostali"
0

Neizvjestan datum početka suđenja za zločine u Čajniču

FENA
Sud Bosne i Hercegovine odobrio je prvooptuženom Milunu Kornjači da obavi koronografski pregled u Banjoj Luci, nakon kojeg će biti utvrđeno da li je sposoban pratiti sudski proces - prenosi BIRN.

Na statusnoj konferenciji uoči početka suđenja Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločin na području Čajniča, sudsko vijeće je kazalo da se Kornjača može liječiti u bolnici u Banjoj Luci, ali da koronografski pregled najvjerovatnije neće moći obaviti prije februara 2011. godine.

Na upit Darka Samardžića, predsjedavajućeg sudskog vijeća, o tome kako se osjeća i da li bi suđenje mogao da prati do februara optuženi Kornjača je kazao da želi prisustvovati suđenju, ali da zbog zdravstvenih problema to nije sposoban, jer pije dnevno 20 tableta i njegovo zdravstveno stanje je svaki dan lošije“.

Kornjača, Živković i Tadić optuženi su da su od aprila do kraja maja 1992. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Čajniče te zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju civila s ovog područja.

Tužilaštvo ih tereti da su u maju 1992., pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe, učestvovali u ubistvima 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

U optužnici se navodi da je Kornjača bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, kojoj je pripadao i Tadić, dok je Živković obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i bio član Kriznog štaba u tom gradu.

Državni sud je optužnicu protiv njih potvrdio u junu 2010., a nakon što su sva trojica negirali krivicu, početak suđenja je prvobitno bio zakazan za 6. septembra.

Ako prvooptuženi Kornjača ne bude pregledan do februara, odbrane Živkovića i Tadića su zatražile da se postupak razdvoji kako bi suđenje moglo početi.

Sudsko vijeće je najavilo da će odluku o eventualnom razdvajanju postupka donijeti do narednog ročišta.