BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločin u Varešu

FENA
U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je svjedokinja "A" tek godinu dana nakon psihoterapije ispričala da su je silovali "Bašić i Šijak".

Svjedok Goran Grabovac, koji radi kao psihijatar u Varešu, rekao je da svjedokinju "A" liječi od 2007. i da na početku psihoterapije nije bio u mogućnosti da uspostavi dijagnozu zbog njenog teškog stanja.

"Pitao sam je postoji li nešto što ima da mi kaže, i tada mi je ispričala da su je silovali Bašić i Šijak, te još dvojica koje nije poznavala", kazao je Grabovac, dodavši da o detaljima nije pričala.

Kako je naveo, svjedokinja je bila uznemirena tokom psihoterapija i dešavalo se da je, uz burnu reakciju, često imala potrebu da napusti prostoriju.

Na pitanje Kerima Čelika, branioca prvooptuženog Bašića, koju je dijagnozu uspostavio kao doktor, svjedok je odgovorio da je u pitanju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Kako je dodao, u namjeri da joj pomogne, koliko se sjeća, savjetovao ju je da se povjeri nekome ko je prošao slične stvari, te se ona obratila Udruženju "Žena-žrtva rata".

Tužilaštvo BiH tereti Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka da su 25. januara 1994. u zatvoru Armije RBiH, koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade "Šumarstva" u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 18. juna, kada će Tužilaštvo BiH uvesti materijalne dokaze i ispitati tim vještaka.