BiH
1

Nastavljeno suđenje za zločin u Varešu

FENA
Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", kao svjedokinja na suđenju za zločin u Varešu, potvrdila je da se susrela s optuženim Muhidinom Bašićem, koji joj je tada rekao da je svjedokinju "A" silovao optuženi Mirsad Šijak, a da se ona sada njemu osvećuje jer joj je brat bio zatočen.

Svjedokinja Bakira Hasečić je kazala da je prisustvovala kada su njene saradnice uzimale izjavu od svjedokinje A, koja je tada ispričala da je silovana 1994. u Varešu.

"Ispričala nam je da je otišla u Vareš u posjetu bratu koji je bio zatočen i da su je tamo silovali Bašić i Šijak", kazala je Hasečić.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Bašić i Šijak su 25. januara 1994. u zatvoru Armije BiH, koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade "Šumarstva" u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Hasečić je kazala da je saznala da Bašić kojeg je spominjala svjedokinja A radi u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) te je nazvala da provjeri da li je istina da obavlja posao u toj državnoj instituciji.

"Nazvala sam OSA-u i od sekretarice saznala da Bašić tu radi. Tražio je da se sastanemo u kafani, što sam odbila", rekla je Hasečić, dodavši da je potom optuženi došao u kancelariju Udruženja, tražeći da mu se kaže ko ga i za šta optužuje.

Hasečić je pojasnila da je tokom razgovora Bašić cijelo vrijeme spominjao ime zaštićene svjedokinje, tvrdivši da se sigurno o njoj radi.

"Uporno sam govorila sa nije riječ o svjedokinji A, pokušavajući da joj zaštitim identitet", dodala je Hasečić.

Prema iskazu svjedokinje, Bašić je rekao da mu se svjedokinja A sveti jer joj je brat bio zatočen, istaknuvši da je nju silovao optuženi Šijak.

Hasečić je ustvrdila da je Bašić tokom razgovora bio jako uznemiren.

Kerim Čelik, branitelj prvooptuženog Bašića, pitao je svjedokinju zašto svjedokinja "A" nije otišla u policiju umjesto u Udruženje da da izjavu o silovanju i da li prima penziju kao žrtva silovanja.

"Doktor joj je rekao da će se bolje osjećati ako to podijeli s nama, a penziju je odbijala dok je mi nismo nagovorili da je prihvati jer je to sljeduje", odgovorila je Hasečić.

Svjedok Dževad Tirić je bio pripadnik Armije BiH (ABiH) i zajedno sa ostalim pripadnicima je boravio u Varešu, gdje je bila smještena Vojna policija.

Njegov zadatak, kako je kazao, bio je prijem lica u zgradu i čuvanje zatvorenika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

"Od civila koji su dolazili u posjetu uzimali smo legitimacije, dok su na spratu pripadnici, među kojima je bio i Mirsad Šijak, ispitivali zatvorenike koji se privedu", ispričao je svjedok, dodavši da Bašića ne poznaje.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. april, prenosi BIRN - Justice Report.