Stranka za BiH
0

Nastavlja se zacrtana politika pritisaka na susjedne države

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) ocijenila je danas da podizanje optužnica u Republici Srbiji protiv najodgovornijih dužnosnika u Republici Hrvatskoj samo pokazuje da se nastavlja zacrtana politika pritisaka na susjedne države i stvaranje atmosfere nesigurnosti državljanima kako Hrvatske, tako i BiH.

U saopćenju za javnost ove stranke ističe se da Republika Hrvatska ima potpisane sporazume i na državnom nivou s Republikom Srbijom i na nivou tužilaštava ove dvije države, ali da to postaje mrtvo slovo na papiru, jer se i dalje vode paralelne istrage ili se podižu optužnice i kada je istraga u susjednoj državi završena, što zorno pokazuje slučaj "Purda".

Dodaje se da se Tužilaštvo BiH priprema za potpisivanje sporazuma s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije i pored činjenice da ovi sporazumi očito ne obavezuju organe Srbije.

Stranka za BiH podržava kažnjavanje za učinjene ratne zločine i zalaže se da se za zločine učinjene na teritoriji BiH i od državljana BiH odgovara u Bosni i Hercegovini. To je obaveza koja proizilazi iz bh. krivičnog zakonodavstva.

Tužilaštvo BiH je dužno da s punom odgovornošću razmotri svoje postupke i kroz saradnju s drugim tužilaštvima spriječi zloupotrebu općeprihvaćenih međunarodnih principa odgovornosti za ratni zločin, zaključuju u ovoj stranci.