BiH
0

Nastavlja se obnova Starog mosta u Konjicu

FENA
Konjic
Konjic
Danas poslijepodne iz Turske su, na gradilište Starog mosta u Konjicu, doputovali majstori i inžinjeri poznate turske firme ER-BU, koji sutra nastavljaju radove na njegovoj obnovi, započete 12. maja 2006. godine, kada je položen kamen temeljac.

Do početka oktobra, kada su radovi prekinuti i majstori se vratili u Tursku, izgrađena su tri luka.

  • Preostala još tri luka Starog mosta planirali smo završiti do kraja ove godine, ako se sve bude odvijalo po planu, rekao je za FENU Ozben Axoj, šef službe za odnose s javnošću firme ER-BU.

  • U ponedjeljak, 14. maja, počinje postavljanje željeznih skela za preostala tri luka, a kad to završimo za desetak dana, pripremićemo desni obalni stub za dalje radove, rekli su glavni inžinjer Đenk Koparan i šef gradilišta, glavni majstor Jusuf Akjar.

Firma «Kara-drvo», u međuvremenu je pripremila potreban broj blokova kvalitetne sedre, što će biti dovoljno za potpuno dovršavanje obnove i gradnje stare kamene konjičke ćuprije.

Most koji je, kao posljednja velika turska građevina u BiH izgrađen 1682. godine, porušen je 1945., da bi njegova obnova započela 2006. godine. Imao je ukupnu dužinu 101,80 m, širinu 5,25 m i po izgledu je podsjećao na višgradski. Imao je «pet stubova sa šest otvora», kako stoji u fermanu o njegovoj gradnji, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja.