BiH
0

Nastavak završnih riječi odbrane Harisa Čauševića

SRNA
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Odbrana Harisa Čauševića, optuženog za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine, danas bi pred Sudom BiH trebalo da nastavi iznošenje završne riječi.

Odbrana je na jučerašnjem suđenju tvrdila da je postupak istrage u ovom predmetu proveden krajnje neprofesionalno i nezakonito.

Branilac Ifet Feraget rekao je da je optužnica napisana "vrlo opširno i pripovjedački" i da ne zna za šta je Čaušević optužen, jer mu se na teret ne stavlja tvrdnja tužioca da je postupao sa namjerom da ubije nekog policajca.

On je naveo da tokom ovog postupka nisu neposredno izvedeni svi dokazi, zbog čega je i ukinuta prvostepena presuda.

Feraget je rekao da je ovaj proces trebalo da počene čitanjem optužnice, što nije učinjeno, jer je predsjedavajuća sudskog vijeća u tom periodu Azra Miletić navela da za to nema potrebe.

Iznošenje završnih riječi odbrane biće nastavljeno u 9.00 časova, nakon čega će se i optuženi Čaušević obratiti sudskom vijeću.

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško povrijeđena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Njemu sude u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora.