BiH
105

Naša stranka objavila dokument "Naše rješenje za Kanton Sarajevo"

FENA
Nakon konsultacija sa širokim krugom građanskih inicijativa, te na osnovu komentara eksperata iz različitih oblasti, Naša stranka je objavila dopunjenu verziju dokumenta ''Naša rješenja za Kanton Sarajevo". U njemu je utvrđen set mjera koje buduća Vlada Kantona Sarajevo treba provesti kako bi Kanton Sarajevo spasila od finansijskog kolapsa, saopćeno je iz Naše stranke. - Dokument "Naša rješenja za Kanton Sarajevo" posjeduje formu ozbiljnog programa koji ne može proći neopažen od buduće Vlade KS-a, ukoliko ta Vlada želi spasiti KS-a od nadolazećeg finansijskog kraha. Mjere koje je potrebno provesti jasno su opisane, sa utvrđenim nadležnostima institucija, rokovima i efektima tih mjera - rekao je Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke.

Neke od specifičnih mjera koje će voditi ka funkcionalnijem i jeftinijem sistemu, pojasnio je, jesu smanjenje broja upravnih odbora za javne institucije, provođenje efikasne budžetske inspekcije, uvođenje obaveznog javnog konkursa za zapošljavanje u državnim firmama, reforma boračkih fondova, izmjena zakona koji potiču bespravnu gradnju, sanacija vodovodne infrastrukture.

"Glavni zadaci koji budućoj Vladi KS-a ne postavlja ovaj dokument, već sama finansijsko-socijalna stvarnost Kantona, jesu smanjenje trenutno enormne javne potrošnje i ozdravljenje komunalne privrede", zaključio je Zuhrić.

Dokument "Naša rješenje za Kanton Sarajevo" bit će dostavljen zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, a moguće ga je preuzeti i na web-stranici Naše stranke, saopćeno je iz te stranke.