Sarajevo
3

FOTO+VIDEO / Narandžastim danom obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Od šest osoba u porodici, istraživanja su pokazala da su čak dvije žrtvama nasilja. U Bosni i Hercegovini, nevjerovatnih 69 posto mladih doživjelo je neku vrstu nasilnog ponašanja u vezi. 36 posto mladih u našoj zemlji smatra da je najbolje držati se po strani i ne miješati u tuđe odnose, ma koliko nasilje bilo vidljivo.

Danas je u Sarajevu u simboličnih 11:55 ispred sarajevske Katedrale održan peti Narandžasti dan (Orange Day) i ujedno obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježen je kreativnim performansom koji je animirao naše sugrađane/ke da podrže i postanu aktivisti/ce koji se bore protiv nasilja nad ženama. Tokom performansa je prezentiran ekskluzivni video šokantnog nasilja zlostavljanja djevojke na javnom mjestu u Sarajevu.

Organizatori su istakli da im je cilj podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednog dana u godini već na mjesečnoj osnovi. Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način akcija provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži. U organizaciji Narandžastog dana, Institut za razvoj mladih KULT pridružila se i Fondacija CURE.

Narandžasti dan je organiziran u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za Bosnu i Hercegovinu organizira Institut za razvoj mladih KULT. Simboličnog naziva - Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera će po četvrti put biti provedena u brojnim gradovima širom Planete, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.