Smanjuje apetit
56

Uz pomoć ovog napitka poboljšat ćete rad crijeva i potaknuti gubitak kilograma

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Gubitak kilograma zna biti poprilično zahtjevan, naročito ako ste već duže vrijeme na određenom režimu ishrane. To bi značilo da je potrebno potaknuti rad vaših crijeva kako bi ponovo počeli gubiti na kilaži.
Ponekad nije dovoljno samo zdravije jesti i biti fizički aktivan, kako bi gubili kilograme. Zato biste trebali isprobati određene namirnice koje mogu potaknuti vašu probavu, a jedna od njih je i đumbir.

Inače, đumbir je odličan začin koji smanjuje upale i nadutost, a može pomoći kod mučnine. U kombinaciji s drugim namirnicama, smatra se izuzetno djelotvornim kod ubrzanja metabolizma te na kraju i u gubitku kilograma jer potiče hormon koji kontroliše osjećaj gladi i na taj način smanjuje apetit.

Za ovaj napitak bit će vam potrebno oko 50 grama svježeg đumbira, 1/2 šolje soka od limuna i jedna šolja soka od narandže. Također, možete dodati i jednu kašičicu meda, prstohvat kajenskog bibera i malo kurkume ili cimeta u prahu.

Ogulite đumbir i narežite na komade te zajedno sa ostalim sastojcima dodajte u blender. Kada je smjesa spremna, procijedite je i razrijedite s vodom.

Napitak s đumbirom trebalo bi piti ujutro na prazan stomak, a odlična stvar kod ovog napitka je što i jača imunitet jer ima dozu vitamina C, antibakterijska svojstva, a pomoći će i u snižavanju nivoa šećera u krvi te holesterola.