Izbjegavajte ih
24

Dva iznenađujuća napitka koji debljaju i dovode do upala

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada govorimo o štetnim pićima, često u kontekst stavljamo alkohol i zaslađena gazirana pića, koji sadrže velike količine šećera, a samim time i kalorija. No, postoje još neki napici koje često zanemarujemo, a zapravo mogu uzrokovati razne upale i debljanje.
Sve više ljudi se bori s pretilošću jer vrlo često nesvjesno unose velike količine šećera koje se "skrivaju" u brojnim prerađenim namirnicama. S tim u vezi, nutricionistice Kimberly Brooker i Destini Moody upozorile su i na napitke koji nisu najbolja opcija ako želite izgubiti kilograme i održati svoje zdravlje.

Voćni sok

Sokovi od cijeđenog voća, koji se često smatra zdravim pićem, paradoksalno može doprinijeti upali i debljanju zbog koncentriranog sadržaja šećera. Dok prirodni voćni šećeri popraćeni korisnim hranjivim tvarima kada se konzumiraju u cijelom voću, proces cijeđenja izvlači tečnost, ostavljajući koncentrirane šećere bez vlakana i drugih spojeva koji pomažu u ublažavanju njihovog utjecaja.

"Komercijalni voćni sokovi često imaju dodane šećere i nedostatak vlakana prisutnih u cijelom voću. Konzumacija voćnih sokova bez vlakana može dovesti do brzog povećanja nivoa šećera u krvi, potičući upalu. Tijelo ne registruje tekuće kalorije jednako dobro kao one u krutom stanju što dovodi do prekomjerne konzumacije i potencijalnog debljanja, a također može utjecati na sitost, što olakšava unos više kalorija iz drugih izvora", kaže Kimberly Booker.

Napici s okusom kafe

Pića kao što su kafe s velikim količinama mlijeka, često sadrže značajne količine dodanih šećera. Pretjerana konzumacija šećera u takvim aromatiziranim pićima s okusom kafe može dovesti do brzih skokova nivoa šećera u krvi, izazivajući upalnu reakciju u tijelu.

Ove nutricioniste ističu da ovi napici često sadrže velike količine dodanih šećera, sirupa i vrhnja za šlag, što pridonosi prekomjernom unosu kalorija. Visok sadržaj šećera može dovesti do upale i povećanog skladištenja masti. Konzumacija takozvanih tekućih kalorija uz obrok neće pružati isti osjećaj sitosti kao jedenje čvrste hrane. Kombinacija kofeina i šećera također može poremetiti nivoa šećera u krvi i s vremenom doprinijeti upali.