Svakodnevne aktivnosti
38

Kućanski poslovi sagorijevaju kalorije: Znate li koji troše najviše?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogi ne uživaju u kućanskim poslovim, čišćenje kupaonice i kuhinje, pranje veša, peglanje teško da su definicija zabave. Međutim, možda biste se osjećali motiviranima da obavite sve zadatke koje imate kada bismo znali koristi koje imate.

Naime, istraživanje Wren Kitchensa otkriva da svaki mjesec sagorijevamo više od 50 000 kalorija, samo obavljajući kućanske poslove. Što znači da možete sagorjeti i do 1478 kalorija svaki dan.

Wren Kitchens procjenjuje da svake sedmice provedemo 138 minuta brišući podove, čime sagorijevamo 405 kalorija. To je jednako kao da napravite 340 potisaka u čučnju, a istovremeno ste produktivni.

Svi poslovi koji sagorijevaju najviše kalorija izvrsni su za toniranje mišića ruku i ramena. Usisavanje je odmah iza brisanja, jer s 132 minute usisavanja vašeg doma svake sagorijevate 387 kalorija.

Metenje poda je također odlično za kondiciju pa bi trošenje vremena na čišćenje poda brisanjem, usisavanjem i metenjem moglo sagorjeti više od 1000 kalorija svake sedmice.

Podizanje vrećica iz automobila dobro je za kondiciju i time možete potrošiti više od 300 kalorija svake sedmice. Uvijek premještate stvari po kući? Bilo da se radi o pronalaženju novog doma za biljku ili premještanju namještaja, raspremanjem stvari možete brzo postati fit. Dok trčite gore-dolje po stepenicama, premještajući stvari, procjenjuje se da ćete sagorjeti čak 240 kalorija dnevno.

Pranje veša može biti dug i naporan proces. Dok ste napunili mašinu, ispraznili je, ispeglali svoju odjeću i pospremili je, vjerojatno se osjećate kao da ste vježbali. No, zapravo i jeste. Pranjem veša, peglanjem i odlaganjem odjeće možete sagorjeti više od 700 kalorija svake sedmice.