BiH
587

Na Baricama nadomak Sarajeva zasađeno 500 sadnica bijelog bora

Klix.ba
Na izletištu Barice nadomak Sarajeva, u organizaciji udruženja ekologa Arboretum - Botanička bašta, na čelu sa predsjednikom Azemom Džinom, danas je održana akcija pošumljavanja lokaliteta Barica bijelim borom.

Tokom akcije zasađeno je 500 sadnica bijelog bora.

Pored članova Udruženja, akciji su se odazvali stariji i mlađi građani, roditelji sa djecom, glumci, delegacija iz Slovenije i dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer.

"Simboličnom sadnjom po jedne sadnice šaljemo snažnu poruku o važnosti šuma u BiH, o našem prirodnom resursu kojega imamo mnogo, ali o kojem se nažalost ne vodi dovoljno računa. Volim svoju državu i drago mi je da će nešto ostati poslije nas za buduće generacije. Kako budu rasla naša djeca tako će rasti i ova stabla koja smo zasadili", kazala je Švancer.

Naglasila je važnost očuvanja šumskih resursa.

"Šume su važne i potrebne mnogim životinjama, jer sječom šuma uništava se cijela jedna životna zajednica koja obitava na tom području. Ali, osim životinja šume su potrebne i važne i ljudima. One predstavljaju izvor čistog zraka, hrane i vode. Vrijeme je da se trgnemo i pomognemo prirodi te očuvamo naše šume, ipak su one naše blago", istakla je.