BiH
101

MVP povlači iz Libije ambasadora BiH: Mnogo je mrtvih, a plamen guta sve

Piše: T. Sekulić
Borbe u Tripoliju i Bengaziju se nastavljaju, zbog čega je Predsjedništvo BiH odlučilo da iz Libije privremeno povuče ambasadora Ibrahima Efendića. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, također, pozvalo sve državljane BiH koji borave u Libiji da odmah napuste tu zemlju.
Foto: EPA
Foto: EPA

"Prije nego što je novi parlament trebao preuzeti vlast u Libiji, borbe u Tripoliju i Bengaziju su se intenzivirale. Mnogo ljudi je stradalo proteklih dana, a srušeni su i brojni stambeni i industrijski objekti", ispričao je za Klix.ba ambasador Efendič.

Istakao je da su u Tripoliju zapaljena dva tenka goriva, a lokalni vatrogasci se danima bore sa vatrenom stihijom, no ne mogu ugasiti požar.

"Sablasno je gledati plamen koji se izdiže. Lokalni vatrogasci ne mogu ugasiti požar i traže međunarodnu pomoć", istakao je amabasador u razgovoru za Klix.ba.

Foto: EPA
Foto: EPA

Granate su pale i u blizini Ambasade BiH u Tripoliju, a ambasador Efendić kazao je da su se danas borbe utišale.

"Nisam siguran, ali moguće da je proglašeno kratkotrajno primirje dok se požar ugasi", naveo je.

Inače, u Libiji boravi blizu 300 državljana BiH, koji tamo žive i rade.

Ambasador je kazao da su do sada evakuisani svi koji su zatražili evakuaciju, njih 40-ak, a mnogi su već otišli na godišnji odmor u BiH te će pratiti situaciju i shodno tome donijeti odluku o povratku u Libiju.

Također, istakao je da niti jedan državljanin BiH nije poginuo u borbama niti je ranjen.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH usvojilo zaključke kojima je ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine naloženo da iz sigurnosnih razloga privremeno povuče na konsultacije Ibrahima Efendića.

"Ja čekam instrukcije Ministarstva vanjskih poslova te ću postupiti prema tim instrukcijama", kazao je amabasador.

I nakon odlaska ambasadora Ambasada BiH u Tripoliju će raditi, ali će se privremeno rad svesti isključivo na pružanje pomoći i konzularne zaštite državljanima BiH koji borave u Libiji i na tehnički nivo čuvanja zgrade Ambasade BiH.

"Bez obzira na moje povlačenje, u ambasadi će biti tehnički sekretar koji će biti na usluzi državljanima BiH. Ja ću ostaviti nekoliko putnih listova, za one kojima je potrebno, jer mnogim radnicima pasoši su firmama u kojima su zaposleni, a firme trenutno ne rade", kazao je ambasador Efendić istakavši da su neki državljani BiH imali problema s putnim listovima, odnosno prilikom ulaska u Tunis, ali je to već riješeno u saradnji sa ambasadom Tunisa i njihovim ministarstvom vanjskih poslova.

Kontakt Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju je00 218 91 880 1736 (dostupan 0-24 sata).