BiH
2

Mutabdžija: Dogovor ili ukidanje škole u Konjević Polju

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske razmislit će o ukidanju škole u Konjević Polju ukoliko ne bude postignut dogovor sa roditeljima bošnjačke djece, rekao je danas resorni ministar Goran Mutabdžija.

On je rekao da će na taj način biti centralizovan sistem obrazovanja u osnovnim školama u opštini Bratunac.

"Tri posto djece bošnjačke populacije koja idu u škole u Republici Srpskoj ne mogu zanemariti ostale u obrazovnom sistemu", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da su roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja izigrali postignuti dogovor i da su ga doveli u vrlo neprijatnu situaciju.

"O ovom problemu sam razgovarao i sa bošnjačkim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tada je bilo dogovoreno da dva nastavnika iz reda bošnjačkog naroda iz susjednih opština predaju učenicima iz Konjević Polja", podsjetio je Mutabdžija.

Govoreći o austrijskom kreditu za modernizaciju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Mutabdžija je rekao da o tome neće biti tematske sjednice Vlade RS, već da će se Vlada izjasniti o sporazumu o dobijanju tog kredita, koji je već parafiran.

"Što se tiče Zakona o javnim nabavkama, moramo zadovoljiti formalnu stranu i razgovarati sa predstavnicima fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji nisu obuhvaćeni ovim kreditom za nabavku opreme", rekao je Mutabdžija.

On kaže da je dobio pisane izjave svih dekana, koji su se pozitivno izjasnili o tome.

"Pozvan sam da prisustvujem proširenom kolegijumu Univerziteta kada ćemo razgovarati o njegovoj modernizaciji i aktuelnoj situaciji", dodao je Mutabdžija.

Ministar prosvjete i kulture RS posjetio je danas Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je razgovarao sa rukovodstvom ove visokoškolske ustanove.

Mutabdžija je ocijenio da nova zgrada fakulteta, koja je svečano otvorena jučer, zadovoljava tehničke i profesionalne kriterije.