Muzej negira pisanje medija
0

Mušović: Prva verzija romana "Na Drini ćuprija" nije nestala, to je laž!

Piše: E. G.
"Na Drini ćuprija", prva verzija rukopisa
Prva verzija romana "Na Drini ćuprija" bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića se i dalje nalazi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i informacije o njenom nestanku su neistinite, kazao je za Klix.ba Nedim Mušović, viši kustos Muzeja.

Srbijanski Blic je objavio ovo informaciju navodeći da nije poznato gdje je prva verzija Andrićevog remek-djela.

"To nije tačno, prva verzija stoji u Muzeju, kao i ranije. Rukopis je tu gdje je i bio", kaže Mušović.

On dodaje da Muzej trenutno radi smanjenim kapacitetom i da posjete trenutno nisu moguće, a Klix.ba je dobio ranije skeniran rukopis. U Muzeju se također nalaze i neki lični predmeti našeg nobelovca Andrića.

"Rukopis nije izložen, jer mi nemamo izložbeni prostor. Praktično smo, da tako kažemo, trenutno muzej poluzatvorenog tipa", dodaje Mušović.

Beogradski univerzitetski profesor Ranko Popović je za Blic kazao da nestanak prve verzije Andrićevog romana ne iznenađuje i da ne treba čuditi ako uskoro nestanu i druge značajne knjige koje "pripadaju srpskoj kulturnoj baštini u BiH".

"Ma slušajte, oni koji su upoznati s našim radom znaju kako stvari stoje, svakom piscu sa područja BiH smo dali potrebnu pažnju. Ja sam pravio izložbe i o Hamzi Humi, koji se također izjašnjavao kao Srbin, i o Borivoju Jeftiću, bilo je tu i srpskih glumaca o kojima su se radile izložbe i slično. Prema tome, to su gluposti! Kao da smo se vratili u 1992. godinu, pa se sad plasiraju ratnohuškačke izjave i dezinformacije. Radio sam izložbu i o Petru Kočiću. Tada skoro nijedan medij u RS-u recimo nije dao obavijest o tome, ako neki i jesu to je bilo u jednoj ili dvije rečenice. Sve te priče su gluposti i ja ne bih tu ništa više rekao na nečije zlurade komentare. Ko je upoznat sa radom Muzeja zna da smo mi svakom piscu, bez obzira na vjeru i naciju, poklanjali potrebnu pažnju", kazao je Mušović.