Komentari (37)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
...Nastavak Ukoliko je po vama, Ivo Andrić predstavnik "srpske baštine", kako onda tumačite činjenicu, da je Ivo Andrić SR BiH, poklonio kompletan iznos Nobelove nagrade u cilju unapređenja narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine, a ne na području SR Srbije!? Ivo Andrić je gromada BiH književnosti gospodine Popoviću, ali Vi to ne možete (čitajte ne želite) razumjeti..
Matori, demencijom i nacionalizmom dobro poljuljani kvazi profesor Ranko Popović, kaže sljedeće:"..pripadaju srpskoj književnoj baštini u BiH.". Jadan li ste Vi čovječuljak, kada sebi dajete za pravo korištenja prisvojnog pridjeva srpski i u najbanalnijim situacijama (dobro znamo za konstataciju tipa, "srpski konj, pase na srpskoj, livadi srpsku travu!?")! Ivo Andrić se jeste izjašnjavao kao Srbin, ali je prije svega u duši bio Bosanac, kako reče jedne prilike:"Čovjek je uvijek dužan svom zavičaju. Zavičaj je onaj koji nas formira.", ali vi Popoviću ne možete razumjeti značaj i vrijednost ove konstatacije. Nastavak..
......Mogu čete laprdat do sutra i koristiti sve ovo u svoje kratkovidne političke svrhe, mi NIKADA NEĆEMO BITI PRIMITIVNI KAO ONI. Nikada nećemo kulturu potirati, dok god nas ostane i šačica normalnih.
sto se izjasnjavalo, izjasnjavalo se .. nema vise intelektualca da se izjansnjavaju
interesantno je da se vodeci mus.limani intelektulci uvjek izjanjavali kao sr.bi ? zbog cega ? i humo i kulenovic i selimovic i kusturica itd .. da ne pricam o andricu .. vjerovatno ima nesto u tome sto su bili obrazovanije od obicnog muje i sulje a da ne govorim o aliji, pa su skontali sta su im korjeni ..
srbi vole knjige da su odmah na pocetku rata zapalili Vijecnicu......uh izvinite to nisu bili oni to je bila nasa granata sa Alfakovca....neka mi oprosti ono malo dobrih bosanaca srba pravoslavaca na generalisanju
Ja bi ovo prodo i poveco pemzije.
"Srbi su narod bez zakona i bez vjere. To je narod razbojnika i terorista." (Izjava Žaka Širaka, predsjednika Francuske, za ručkom, juna 1995. povodom sastanka sefova vlada država članica EU) "Mi bi smo trebali da Srbiju osudimo na karantin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše."(David Gompert, stariji direktor za Europu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost u vrijeme Bushove administracije, casopis Foreign Affairs, jul-avgust 1994) ”Uostalom, bosanski Srbi su za nas uvijek bili i ostali samo banda razbojnika i ubica." (Johan Fritz, direktor bečkog dnevnika Die Presse, direktor Međunarodnog Instituta za Štampu) ”Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva."(Toni Blair )
Pobacali smo njegove knjige lavovima u Pionirskoj dolini, zar nisi gledao vijesti RTRS-ranja.
Не капирам шта сам лоше написао у томе да је лепо и дивно што је велики писац написао "Проклету авлију" на ћирилици ? Администраторе ? Да ли сам неког повредио ?
sta bi dali srbi da je stave u andric grad u visegrad jahhhh. al kad se okupa nemanja kusta onda dok je lojav ne moze umastit ce papit
Ko ti je to reko da se ne cita Ivo Andric u skolama u FBIH ?? jesi to pokupio sa dnevnika RTRS ??? ljudi su danas cudni...vjeruju da je nesto istina ako im to odgovara, pa tako i ti vjerujes da se vamo u skolama ne cita Ivo Andric
Andric HRVAT-MASON jedva da je Srbiju spomenuo. Sta se oni k,rce?
Srpska pravoslavna crkva u BiH je osnovana 1920.godine, kada je uspostavljena kraljevina SHS i ukinuta zemaljska Vlada BiH. Od tada je zabranjen izraz "Bošnjak", pa su Bošnjaci pravoslavci prepisani u Srbe, Bošnjaci katolici u Hrvate, a Bošnjacima muslimanima je ostavljeno da se optredijele kao Srbi, Hrvati ili kao neopredijeljeni! Petsto godina bili mirni pod Turcima, a čim su pušteni s lanca udri po Bosni! Pa im vjerujte!
Ne znam šta se pravdate, velikosrbi zive vječito na lažima i u njima ce i umrijeti!!
Ivo Andrić - Srbin - srpski pisac! Od oca Antuna i majke Katarine. U Matici rođenih crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika i Katarine Andrić.
@antara, meni treba link o tome, je li neko šta napisao o begovskom porijeklu nobelovca?