BiH
389

Munira Subašić: Zamislite kako je majkama kad im kažu da su im našli dijete i pokažu samo dvije kosti

Piše: Er. M.
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić kazala je da Tužilštvo BiH više pripada politici nego pravdi te da je međunarodna zajednica složna kako se u BiH pokušavaju izjednačiti statusi žrtve i genocida.

Subašić je kazala kako je danas u Srebrenicu stiglo 127 tabuta i da se od toga samo na 11 nalaze kompletna ili skoro kompletna tijela tragično stradalih Srebreničana.

"Na svim ostalim tabutima nalazi se jedna ili dvije kosti. Zamislite samo kako je kada kažu majkama da su im našli sina ili kćerku i onda im pokažu samo dvije kosti. Onda stanete pa se zapitate jer znate da ste svoju djecu rađali sa glavom, nogama i rukama, ali se morate pomiriti s tim jer imate priliku da nekome podignete nišan", rekla je Subašić.

Posebno se osvrnula na sve one majke čija djeca nikada nisu pronađena ističući kako one nemaju priliku da podignu čak ni nišane svojoj djeci.

"Tužilaštvo BiH više pripada politici nego pravdi. Danas sam doputovala iz Haga gdje je bila velika konferencija i gdje sam srela važne ljude iz SAD-a i drugih zemalja. Oni su potpuno složni sa onim što sam rekla, a kazala sam kako se na ovim prostorima žele izjednačiti žrtve i zločinci", kazala je Subašić.

Ona je dodala da se svi u BiH moraju boriti da svaka majka, bez obzira na to kako se zvala i kome pripadala, ima pravo na istinu o svojoj djeci i da zločinci koji su počinili zločin izađu pred lice pravde.

"Moramo se boriti da svi zločinci na ovom svijetu, a posebno u BiH imaju imena i prezimena kao ratni zločinci isto kao što naša djeca imaju imena i prezimena kao žrtve", zaključila je Subašić dodajući kako se svi moraju boriti da genocid u Srebrenici ne padne u zaborav i da se nikada i nigdje ne ponovi takav zločin.