BiH
0

Mulahalilović: Tužit ćemo Distrikt i tražiti odštetu za porodice ubijenih Bošnjaka

Klix.ba
Nakon prvostepene presude u kojoj je Osnovni sud Brčko distrikta BiH osudio Galiba Hadžića na tri i Nijaza Hodžića na godinu dana zatvora zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti počinjenih na području Brčkog tokom 1992. i 1993. godine, reagovao je i branilac optuženih Osman Mulahalilović koji je istakao da je presuda suprotna pravnim stajalištima Haškog tribunala Krstić-Krnojelac-Kordić-Čerkez.

"Haški tribunal kaže da šamar nije mučenje i ratni zločin, Haški tribunal kaže da laka tjelesna povreda nije mučenje i ratni zločin, Haški tribunal kaže da neke teške tjelesne povrede mogu biti mučenje, a neke teške tjelesne povrede ne mogu biti mučenje. Sud je to stajalište ignorirao i ko ne poštuje najvišu sudsku instancu na svijetu on se ne bavi pravom, nego se bavi politikom. Tužilac nije dokazao da oštećeni imaju bilo kakvu medicinsku dokumentaciju da je kod istih došlo do tjelesnih i duševnih povreda, zbog navodnog 'nečovječnog postupanja' optuženog prema njima, što znači da činjenični opis ne sadrži nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ljudi", kazao je Mulahalilović, prenosi Infobrcko.com.

Mulahalilović naglašava da će uložiti žalbu i uvjeren je da će drugostepeni Sud donijeti pravednu odluku.

"Na istu ćemo uložiti žalbu i uvjeren sam da će drugostepeni Sud, uvažavajući pravna stajališta najvišeg Međunarodnog suda za ratne zločine, uvažiti sudsku praksu i da ne može ignorirati sudsku praksu najvišeg Suda na svijet u pogledu suđenja ratnih zločina", naglasio je Mulahalilović.

On ističe i pitanje što Policija Brčko distrikta BiH organizirano sistematski zajedno sa Tužilaštvom ne goni krivce za ubistvo 525 civila u Brčkom, te da će tužiti Brčko distrikt BiH.

"Mi ćemo na osnovu posljednje sudske prakse Evropskog suda u Strazburu tužiti Brčko distrikt BiH i tražit ćemo da se plati porodicama ubijenih Bošnjaka, jer organi Brčko distrikta BiH nisu poduzeli mjere na optuživanju i istraživanju ubistava 525 civila. Tu tužbu ćemo temeljiti na posljednjoj sudskoj praksi Evropskog suda u Strazburu u predmetu broj aplikacija 5785611 - Hrvatska (Jelić protiv Republike Hrvatske) gdje je Evropski sud presudio 20 hiljada eura gospođi Jelić zato što Hrvatska nije istraživala i optužila krivca za ubistvo njezinog muža. To ćemo i mi isto uraditi i tužit ćemo Brčko distrikt BiH zbog ovog sistematskog neprocesuiranja ratnih zločina", kazao je Mulahalilović.

Hadžić i Hodžić su optuženi za učešće u mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti s područja Bukvika tokom 1992. i 1993. godine i prema optužnici, Hadžić je bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora, piše Infobrcko.com.