Prvostepena presuda
32

Brčaci osuđeni jer su tajno snimali seksualni čin dvoje sugrađana pa ih izrugivali u javnosti

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Dvojica Brčaka osuđena su na ukupno tri i po mjeseca zatvora jer su 2020. godine u Brčkom vršili neovlašteno optičko snimanje intimnog odnosa duševno zaostale osobe i njegove partnerice.

Za neovlašteno snimanje njihovog seksualnog čina i distribuciju snimka, oni su pred Osnovnim sudom u Brčkom nepravosnažno osuđeni na ukupno tri i po mjeseca zatvora.

Tužilaštvo distrikta procesuiralo je G. L. (39) i A. R. (32), jer su 2020. godine u stanu u kojem s partnericom živi N. S, osoba zaostalog psihičkog razvoja, upotrebom mobilnog telefona, bez njihovog pristanka, snimili njihov seksualni čin.

"Optuženi su ih upućivali na način na koji će imati spolni odnos, govoreći im da se opuste, istovremeno ih ismijavajući i izvrgavajući ruglu. Nakon snimanja N. S. i njegove partnerice, koja se inače brine o njemu kao osobi koja nije sposobna da brani svoja prava i interese, optuženi su otišli iz stana, a zatim su cjelokupan snimak učinili dostupnim većem broju osoba. Oni su kao saizvršioci filmski snimili druge osobe bez njihovog pristanka u njihovim prostorijama i takav snimak neposredno prenijeli trećim osobama", naveli sui z Tužilaštva Brčko distrikta.

Intenzivno postupajući na rješavanju slučaja, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta Brčko, odmah otkrilo i privelo osumnjičene,te sprovelo istragu nakon čega je protiv njih ubrzo podiglo optužnicu za krivično djelo neovlašteno optičko snimanje .

Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud distrikta Brčko otvorio je glavni pretres tokom kojeg su Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazume o priznanju krivice. Sud je zatim donio nepravosnažne osuđujuće presude izrekavši A. R. kaznu zatvora od dva mjeseca, dok je optuženog G. L. osudio na kaznu zatvora od mjesec i 15 dana. Izuzev na odluku o krivičnoj sankciji, stranke u postupku ovu presudu mogu pobijati žalbom.