Bolna sjećanja
14

Mostarci o Džemalu Bijediću: Život u Hercegovini je zamro nakon njegove smrti

G. Š.
Džemal Bijedić je bio istaknuti političar koji je ostavio neizbrisivi trag u historiji Mostara, BiH i čitave Jugoslavije, a sjećanja na njegovu tragičnu smrt u avionskoj nesreći prije 44 godine u Mostaru su i danas bolna i teška.

Profesor historije Nerman Pala kaže kako je pogibija Džemala Bijedića bio šokantan događaj, tragedija ne samo za porodicu i najuže saradnike nego za Jugoslaviju, pa i šire.

Nerman Pala (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nerman Pala (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Smrt Džemala Bijedića je šokirala Hercegovinu i samog predsjednika Tita, jer je tada izgubio čovjeka u kojeg je imao najveće povjerenje. Bijedić je obilježio jednu epohu, BiH je uz njega doživjela svoju punu emancipaciju kao republika u sastavu SFRJ. Taj isti bosanski narod, u smislu integralnog, doživio je punu ekonomsku i kulturološku afirmaciju. To je jedna epoha koju je zbilja obilježio Džemal Bijedić", kaže Pala za Klix.ba.

Ahmet Kukrica (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ahmet Kukrica (Foto: G. Š./Klix.ba)

Bolna sjećanja

Mostarac Ahmet Kukrica se i danas sjeća kako je vrijeme bilo loše prije 44 godine kada je stigla vijest o smrti Džemala Bijedića i potresla čitav Mostar, jer su ga znali, voljeli i poštovali.

"Jako smo se loše osjećali, ne samo ja, nego grupa s kojom sam bio kad smo saznali da se desila nesreća. To je bio jedan od najtužnijih dana i veliki gubitak, ne samo za BiH, nego za čitavu Jugoslaviju", kaže nam Kukrica.

Alija Hojlaš (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alija Hojlaš (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vijesti o tragičnoj smrti visokog državnika i dragog sugrađana s bolom se sjeća i Alija Hojlaš.

"Svakoga je to pogodilo. To je bio stvarno dobar čovjek, dosta je za Mostar dao", kaže nam.

Novinar Fazlija Hebibović, koji je u to vrijeme bio dopisnik beogradske Politike Express i pratio sva aktuelna dešavanja u Hercegovini, kaže kako mu je izvještavanje o smrti Džemala Bijedića bio jedan od najtežih zadataka u karijeri koji neće zaboraviti dok je živ.

Fazlija Hebibović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Fazlija Hebibović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Teško je u ovom trenutku reći nešto što već nije kazano, ali poslije 44 godine naviru sjećanja na jednog dragog čovjeka u čijem sam društvu imao čast sjediti kao mladi novinar. On je mene već pri prvom susretu, kao i svakog drugog, osvojio jednostavnošću, skromnošću i širinom svog osmijeha. Upravo zbog svih tih osobina vijest o smrti je zaista bolno odjeknula među svima nama koji smo ga poznavali", kaže Hebibović.

Trenutak kada je saznao da su Džemal Bijedić i njegova supruga Razija poginuli u avionskoj nesreći sa svim članovima posade, ostat će mu urezan u sjećanje dok je živ.

"Te večeri sam sjedio u hotelu Neretva sa velikim slikarom Mehom Sefićem i pokojnim Markom Buconjićem, tadašnjim upravnikom hotela, kada je došao čovjek iz policije i rekao da se ugasi muzika, tada saznajemo da je Džemal Bijedić poginuo. Sjedili smo za stolom, ali niko nije mogao da progovori, jednostavno riječi nije bilo, samo su suze išle i niko od nas ih nije krio", prisjeća se Hebibović.

Ubrzo je dobio poziv iz beogradske redakcije da on, kao Mostarac, treba izvještavati o sahrani Džemala Bijedića u Sarajevu.

"Bilo je hladno, veliki minus, a to mi je bio najteži trenutak u karijeri i volio bih da nikada nisam izvještavao sa sahrane jednog takvog čovjeka, grandioznog, giganta, gromade", priča naš sagovornik s gorkim sjećanjem na te dane.

Zamro život u Hercegovini

Ubrzo poslije toga tvrdi on, Mostar i Hercegovina su se uvjeriti šta zaista znači gubitak Džemala Bijedića.

"Zamro je život, nikad više Mostar ni Hercegovina neće biti kao što su bili za vrijeme Džemala Bijedića", zaključio je Hebibović.

Glumac i kulturni radnik Sead Đulić, koji je također lično poznavao Džemala Bijedića, ističe da je u Mostaru i Hercegovini njegova smrt zabilježena kao najveći gubitak koji se dogodio u mirnodopskom periodu.

Sead Đulić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sead Đulić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ja sam imao sreću da sam upoznao Džemala Bijedića, jer sam na prigodnim akademijama govorio stihove i vodio programe kad je on sjedio u prvom redu. Nikad u svim tim prigodama nisam imao osjećaj da ispred sebe ili pored sebe imam visokog državnog funkcionera, nego čovjeka koji jeste stariji, koji je kao rođak, stric ili dobar drug bez obzira na godine", kaže nam Đulić.

Ističe da je upravo tim šarmom plijenio gdje god se pojavljivao, te je kritike i pohvale davao na jedan uljudan način, što se jako poštovalo.

"Kada takva gromada i toplina od čovjeka ode tako naprasno sa životne i političke scene onda je to strašan gubitak. U Mostaru nismo pamtili veći gubitak u mirnodopsko vrijeme, kao što je bio trenutak kad je javljeno da je Džemal Bijedić poginuo. Tuga i bol je vladala u cijeloj Hercegovini, jer je umro neko blizak, kao član familije svima", kaže Đulić prisjetivši se tog vremena.

Naši sagovornici tvrde da će dok živi Mostar živjeti i djela Džemala Bijedića i da će ostati upamćen kao ponos rodnog grada i državnik koji je obilježio značajnu epohu u historiji BiH.

Smrt na vrhuncu političke moći

Džemal Bijedić je bio istaknuti političar u bivšoj Jugoslaviji i bliski saradnik tadašnjeg šefa države Josipa Broza Tita.

Iz fundusa Muzeja Hercegovine (Foto: G. Š./Klix.ba)
Iz fundusa Muzeja Hercegovine (Foto: G. Š./Klix.ba)

Bio predsjednik Skupštine i obavljao brojne druge dužnosti, te radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u historiji BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj privrede, jačanje i promociju Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih.

Na vrhuncu političke moći, 18. januara 1977. godine Džemal Bijedić sa suprugom Razijom i još šest članova posade poginuo je u avionskoj nesreći na planini Inač iznad Kreševa, u avionu koji se kretao iz Beograda za Sarajevo, pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima.