BiH
201

Mladi ljekari masovno odlaze iz zemlje, da li će nas u budućnosti imati ko liječiti?

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U našoj zemlji je posljednjih godina zabilježen trend odlaska ljekara u zemlje Evropske unije. Pitanje je kako će se to odraziti na zdravstveni sistem naše države?

"Upiši ti sine medicinu, tu ima posla...", riječi su koje mnogi maturanti čuju kada se nađu u dilemi da li da upišu, prema mišljenju mnogih, najteži fakultet.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, godišnje se blizu 3.000 studenata upiše na neki od medicinskih fakulteta u državi.

I nakon šest godina mukotrpnog studiranja mnogima koji nemaju vezu ne preostaje ništa drugo nego da se prijave na biro ili da bolji život pokušaju potražiti u nekoj drugoj zemlji.

Tačan podatak o broju ljekara koji su napustili državu niko ne zna, ali iz Ljekarske komore FBiH procjenjuju da je u proteklih nekoliko godina više od 300 ljekara napustilo državu, što je nenadoknadiva šteta, smatraju iz komore.

"Mladi ljekari se uopće više i ne prijavljuju u ljekarske komore, nego odmah po završetku fakulteta gledaju kako će napustiti državu. Na taj način remeti se demografska slika unutar ljekarskog korpusa. U pojedinim sektorima zdravstva prosječna starost ljekara iznosi 58 godina, što znači da će se, nakon što oni odu u penziju, pojedini sektori zdravstva ugušiti. Također, imamo i sve više starijih građana u državi, a stariji ljudi zahtijevaju veću zdravstvenu njegu. Dakle, ljekari su nam sve potrebniji, a imamo ih sve manje", za naš portal je rekao predsjednik Ljekarske komore FBiH, prim. dr. Harun Drljević.

Odlazak ljekara već sada je uzeo svoj danak, što najbolje osjete rubna područja naše zemlje koja ne raspolažu velikim kliničkim centrima kao npr. Sarajevo, Tuzla ili Zenica.

"Brojni specijalisti kao što su anesteziolozi i patolozi su već praktično postali rijetkost. Standardi evropske unije predviđaju 362 ljekara na 100 hiljada stanovnika, kod nas ima 162 ljekara na 100 hiljada stanovnika. Lako je onda izračunati koliko nam ljekara trenutno fali", rekao je dr. Drljević.

Ljekari u EU prosječno mjesečno zarađuju 3.500 eura, a kod nas oko 1.200 KM. Naši građani se najčešće odluče za Njemačku.

"Te zemlje su stvorile takve standarde da naprosto usisavaju naše stručnjake. Poznajem mnoge mlade specijalizante koji uče njemački uporedo sa specijalizacijom. Male plate, nesigurno zaposlenje, slaba mogućnost napretka u struci te redovni i neodmjereni sudski i medijski napadi na ljekare, praktično te ljude tjeraju da napuste zemlju", smatra predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Iz Ljekarske komore su dodali kako su novi standardi i normativi koji su izašli prošle godine omča oko vrata zdravstvenog sistema BiH.

"Prema tim standardima nas nema manjka. Oni nas svojim kapacitetom vraćaju u sedamdesete godine prošlog vijeka. Umjesto da razvijamo zdravstveni sistem, mi se vraćamo u prošlost", zaključio je naš sagovornik.