BiH
2

Ministar unutrašnjih poslova RS: O Zakonu ne treba raspravljati na portalima i blogovima

Piše: G. Dakić
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je danas u Narodnoj skupštini RS da o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru ne bi trebalo da se raspravlja na blogovima i portalima, smatrajući da to nisu prava mjesta za konstruktivnu raspravu.

On je je istakao da postoji ustavni okvir za donošenje ovoga Zakona i da, shodno tome, on nije protuustavan. Tim Zakonom se, istakao je on, propisuju veće kazne za prekršaje, jer su "udari" na džep izgrednika najbolji način da se spriječe krivična i prekršajna djela.

"Crna Gora i Hrvatska imaju sličan zakon, ali niko nije rekao da su te države pretvorene u Sjevernu Koreju. Ako je neko krivično djelo organizovano na društvenim mrežama, zar policija na treba da to zna i da ima mogućnost da pronađe i kazni organizatore? Nedavno se desila tuča navijača u Banjoj Luci koja je ranije bila dogovorena na društvenim mrežama. Usvajanjem ovoga Zakona moći ćemo spriječiti takva dešavanja", istakao je Lukač.

Pozivanja na ubistvo političara, tvrdi Lukač, ne može se posmatrati samo i jedino kao nečije mišljenje.

"Ako policija shvati da se radi o ozbiljnoj prijetnji, obavit ćemo s tom osobom informativni razgovor i na taj način ćemo spriječiti neke teže posljedice. Ljudi na internet postavljaju kako se pravi eksploziv, a kome to treba osim onome ko želi da koristi eksploziv? Da li ćemo dozvoliti da ga neko i upotrijebi? Društvo se mijenja, informacije dolaze sa svih strana, a Zakon ne može važiti samo za ulicu", smatra Lukač.

Ipak, dodao je on, ovaj Zakon neće spriječiti drugo i drugačije mišljenje. Lukač je podržao amandman Adama Šukala prema kojem, ako bude usvojen, neće biti kažnjivo ako se na društvenim mrežama kritikuje rad državnih ustanova i političara.

"Ovaj Zakon neće proganjati novinare, blogere i obične građane. On nije zbog toga tu. Ovaj Zakon treba nama, ali i građanima, jer garantuje njihovu sigurnost", kaže Lukač.