Traži odgovornost drugih
40

Ministar Lučić se oglasio o uhapšenom pratiocu: Nemam nikakve veze s ovim slučajem

B. R.
Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice (Foto: I. Š./Klix.ba)
Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić (DNS) tvrdi da nije na bilo koji način povezan sa onim za šta je osumnjičen njegov pratilac Miloš Nikolić, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.
Kako su saopćili iz ovog ministarstva, Lučić i Nikolić nemaju kumovske ili slične veze.

"Ministar Lučić je sa svojim nekadašnjim pratiocem Nikolićem imao isključivo profesionalan odnos, a već nekoliko mjeseci Nikolić nije u pratnji ministra Lučića, jer je na bolovanju. Nikolić je dugogodišnji zaposlenik Direkcije i u svojoj policijskoj karijeri godinama je bio pratilac mnogobrojnih visokih zvaničnika, uključujući i nekadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića (PDP)", ukazali su.

Tvrde da je Nikolić bio među dva pratioca koje je Direkcija dodijelila Lučiću koji je ocijenio da je bila ugrožena i njegova sigurnost.

"Za pretpostaviti je da svi zaposleni Direkcije prolaze sigurnosne provjere i da nadležne institucije prate i kontrolišu njihov rad. Poražavajuća je činjenica da su nadležne institucije već duže vrijeme pratile i imale informacije o nezakonitim radnjama Nikolića, a da nisu o tome obavijestile ministra Lučića, jer je na taj način bila ugrožena i njegova sigurnost", istakli su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Pitaju se da li je to urađeno namjerno ili je u pitanju nedostatak, kako su naveli, neznanja i neprofesionalizam, što je također samo po sebi poražavajuće i opasno za čitavo društvo.

Ministar Lučić traži odgovornost nadležnih institucija, jer smatra da su pokazale neodgovornost, nedosljednost, neprofesionalizam i diletantizam i "direktno su mu ugrozile život". Podržava i zalaže se, kako su saopćili, za vladavinu prava kao i da svi oni koji su na bilo koji način prekršili zakon moraju odgovarati i biti adekvatno kažnjeni.

Podsjećamo, Nikolić je prošle sedmice uhapšen u akciji "Dijamant", a uhapšen je zbog prodaje droge.