Sud BiH
0

Milan Vuknić osuđen na tri godine zatvorske kazne

FENA
Milan Vuknić oglašen je danas krivim za neovlašten promet opojnim drogama i osuđen na tri godine zatvorske kazne.

Tu presudu izrekao je Sud Bosne i Hercegovine nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Milana Vuknića.

Sud BiH je naredio oduzimanje predmeta upotrijebljenih u učinjenu krivičnog djela i oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom - u iznosu 2.400 eura i 60 KM.

Milan Vuknić je oglašen krivim jer je u periodu od 20. februara do 11. augusta 2009. godine organizirao grupu ljudi radi neovlaštene međunarodne kupovine, prodaje, prijenosa, držanja, prijevoza, uvoza i izvoza "heroina“ s područja Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i dalje u Republiku Hrvatsku, sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi.

Vuknić je 11. augusta 2009. u Sarajevu s više njemu poznatih osoba, u skladu s prethodnim dogovorom s osobama s područja Crne Gore, izvršio dogovorenu kupoprodaju i preuzimanje opojne droge „heroin“ ukupne neto mase 3.474,358 grama. Istog dana je, u skladu s dogovorom, organizirao daljnji prijevoz i prijenos navedene opojne droge preko granične crte između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sud je istovremeno donio rješenje o produženju pritvora koji može trajati najduže devet mjeseci, osim ako u ovom roku presuda kojom je optuženom Milanu Vukniću izrečena kazna zatvora postane pravosnažna. U tom slučaju optuženi Vuknić će ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne, saopćeno je iz Suda BiH.