Pod istim krovom
0
Mešin svijet, današnji
Komentari (24)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dervis je dublji, a Tvrdjava je napetija .. .
da te nema, trebalo bi te izmisliti k-O-NJ-I-N-O-
Preporučujem roman \"Dugo svitanje\". Ahmed ima lijepo ime, ali loše piše.
Pa da je tako bilo, napisao bi da je Srbin u njegovim knjigama, koje na Zapadu vaze kao autobiografske. To gdje je on rekao da je Srbin, je samo jedan nepotpisani komad papira, a smi mi znamo da si se morao prije pisati kao Srbin ili Hrvat, a da je tek poslije doslo pravo da budes i Musliman, a on je zivio u Beogradu u to vrijeme. nije ti on bio Srbin. Kusturcia jeste Srbin, to je druga stvar, on cijeli zivot snima o ciganima i svo vrijeme provodi sa njima, a Selimovic je drugaciji, on sve pise o Bosnjacima, a zena mi je bila Srpkinja, i on nikad nije rekao nesto lose ili neku kritiku o Bosnjacima, nego bi uvijek rekao da je to lose o njemu. Ne mzoe se porediti on i Kusturica, on je hiljedu puta veci. Kursturica imas i dan danas, recimo Tanovic, ali nema vise Selimovica. Nije mi vazno ni toliko sta je bio, ali on stvarno nema nikakve veze sa Srbima, po njegovim djelima sudeci, a ona jesu autobiografska.
eto ti znas nesto o Mehmedu Selimovicu smrdljivko ljigavi. idi zatvori ogradu na krmetnjaku i na spavanje!!!
BIO JE SRBIN,I TO NE MALI VEC VELIK...DA JE U TO VREME BILO LAKO BITI SRBIN,,SRBOVAO BI U SARAJEVU A NE U BGD! U TOM PERIODU DOLAZI DO STVARANJA VESTACKE NACIJE MUSLIMANA,TO JEST SADANSJIH BOSNJA! ON JE SEBE I SVOJE PRETKE VIDEO KAO SRBE.I TO JE JEDNOSTAVNO I NAPISAO! KAKO RECE KUSTURICA,KAD SU SE DRUGI ODJAVLJIVALI IZ SRPSTVA ON SE UPISAO! SLAVA MU ZA TO!
Mislim da su sve knjige autobiografske, a zamjenio je komuniste hodzama ili bilo kojim vladajucim krugovima, njemu se uvijek radilo o tome da se \"najvaznije stvari desavaju iza ledja\", bio je Bosanac, ali ko zna sta je tu sve bilo, zna se da mu je brat stradao, tada nije bilo lako biti Musliman u Srbiji. U svakom slucaju najveci psiholog na ovim prstorima, mozda cak veci i od Dostojevskog, njegova djela ce tek dostici svoju vrijednost. Velik je bio, ogroman covjek, cesto idem po gradu i padaju mi njegove misli na pamet i smijem se koliko covjek mora biti dubok da to primjeti.
u BiH nema niti jedne tzv Korporacije, koja je tebe korporacija zatocila? sarajevo-x.com? :D
Na čemu si ti, nesrečniče, auuu, šta igla napravi od čovjeka.
Amed Burić, wannabe Kusturica
Smiješno mi je što je ovaj čovjek rođen 60-ih pisao o nečemu o čemu nema nimalo pojma (odlazak Meše Selimovića) i napisao je cijelu filozofiju a sve je izmišljeno. Meši se desilo da se zaljubio u ženu za koju nije bio oženjen a ona za koju je bio oženjen je bila energična kćerka partizanskog moćnika (narodski bismo rekli rospija). Darka ga je odvukla iz Sarajeva a i cijelu priču o njemu kao Srbinu je iskonstruirala kad ga više nije bilo. Odlaskom u Beograd nije kako Ahmed Burić piše razrješavana nikakva nacionalna dilema već jedna obiteljska drama. A sad kad Meše nema svaka budala može izmišljati
Pa Buricu jadan, zar nakon onog proslog pisanja o gownu imas uopce pristup bilo kojoj redakciji?? Zar ti nije jasno da si 0? Shvati da tvoja pisana rijec nema ama bas nikakvu tezinu!!! Ohladi od pisanja ziv bio! Bavi se necim drugim. Otvori granap-Prodavnicu igracaka-Apoteku-Kopirnicu...bilo sta samo nemoj vise da pises! Poslusaj me molim te!!
Izađem ti odatle i nastavim sa nenama do slatkog ćošeta da se nahavljamo hurmadžuke i baklave,a nane onako u dimijama i šamiji nisu bile dobro došle ,čak sam čuo i komentare \"uf kako smrde na loj\",sad mi pada napamet da su to sve one dame koje sada nemožeš da istjeraš iz džamije ,kobajagi došli tobe.Vidio sam ja da nešto ovdje ne štima,nije ovdje problem u IZ,problem je u ljudima i njihovoj percepciji.Ustvari ja sam poslušo svog babu,kaže \"sine kada te istovare kod vijećnice na koga prvo naiđeš rokni ga šakom među rogove onda ćete razumjeti\",ja poslušo i bogami evo DEVERAM.
eh dobro mi je rek\'o moj babo još od vremena kada sam počeo dolaziti u Sarajevo.Vozali su nas nekakvi pjanci sa Romanije u autobusu koji je saobraćao iz Podžeplja preko Han Pijeska,hvala bogu Sokoca,pa nas onako istovare pred Vijećnicom kao olakšicu da ne idemo do stanice ,jer ćemo se morati vraćati tramvajem i plaćati kartu.Tako ti ja krenem sa svim onim nenama iz Stoborana pravo u Devetku kod Ferhatovića da se nažderem ćevapa,e mojoj sreći nigdje kraja.Vrište ćevapi u meni,a valjda ona soda proradi pa jadne nane hiiik.pa hiiikkkk,pa hiikk po cijeloj čaršiji jedva dočekaju da se napiju vode sa sebilja kontajući onu pjesmu \"ko se jednom napije vode sa Baščaršije\",tako se mislilo.Jedne prilike ti uđem u onu radnju što mlate one tepsije ( oni za sebe kažu da su intelektualci...),kobajagi da nešto pitam,a bio sam vrlo pristojan,znaš ono \"molim Vas\" i to,kad on onako nonšalantno da ga malo \"dudlam\",uh reko vidi neđe sam pogriješio.Nastavlja se...
Ušla starija žena u tramvaj i ogleda se oko sebe, ne bi li gdje sjela. Kako nigdje nije bilo mjesta, ostade da stoji pored jednog momčića koji je nezainteresovano sjedio i buljio kroz prozor. Stoji tako žena par stanica, premješta se s noge na nogu, othukuje, kašljuca, ali dečko uopšte ne zarezuje signale koje mu umorna žena šalje. Na kraju ženi dosadi i kaže:\"Ponašanje je ogledalo kulture! Selimović.\" A momak je odozdo pogleda i kaže:\"O.D.Y.E.B.Y., baba! Bukowski.\"
85-e godine u Vranju u sred srbije{namjerno malo slovo},ja i nekoliko Bosnjaka se prijavismo kao taki i jedva glave izvukosmo.Odi tamo u onu vojnu kasarnu pa ces naci nas kako smo se izjasnili,a ibio je tu i sandzaklija ganic koji isto to ucini i ostade ziv., Covjek je inace iz Plava ali reko je sta je osjeco iz srca.Kakva 92-a,ja sam se tako izjasnjavo 85-e u sred srbije i sta niko mi ne mozede zabranati,morali su upisati u papire-,neki moma iz kolasina-,mislio sam da ce ga prkinuti i nikada nisam covjeka da je vecu zabu proguto.Tolko o 92-oj,pa se ti misli??
Čovjek je napisao autobiografsku knjigu "Sjećanja", ali to 'ne pije vode'. Mi ćemo mu reči ko je i šta je, jer mi to znamo daleko bolje od njega, pogotovo sada, kada je malo mrtav. Aferim!!!