BiH
3

Meron u logoru Čelebići: Osjetio sam odjek patnji onih koji su ovdje bili zatočeni

Anadolija
(Foto: FENA)
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron, u okviru višednevne posjete Bosni i Hercegovini, posjetio je logor Čelebići u istoimenom naselju nedaleko od Konjica, gdje su tokom 1992. godine bili zatvorenici srpske nacionalnosti.

Meron, koji je jučer stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine, danas je položio vijenac na ulazu u bunker gdje su držani zatvorenici ovog logora, uz prisustvo porodica žrtava te nekoliko bivših logoraša.

U izjavi za medije nakon obilaska logora, Meron je poručio da se danas u Čelebićima nalazi kako bi odao počast žrtvama okrutnih i užasnih djela počinjenih u logoru Čelebići prije više od dvije decenije. 

Meron, kako je kazao, obilazeći ovaj sada naizgled mirni kraj, osjetio je "odjek patnji onih koji su nekad ovdje bili zatočeni".

"Kasarna Čelebići je danas u sastavu oružanih snaga BiH u čijem sastavu se nalaze pripadnici svi nacionalnosti. Ova kasarna je očigledan podsjetnik na tragičnu prošlost ali ona je danas i snažan simbol izdržljivosti naroda Bosne i Hercegovine i izvanrednih napora koje su oni uložili kako bi se postigao napredak u stvaranju zajednice u kojoj ljudi svih nacinolansti skupa rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva", poručio je on. 

Theodor Meron je također izrazio nadu da će rad Tribunala donekle doprinijeti društvu u kojem će pobjediti vladavina prava i u kojem se patnje onih kojih se danas prisjećamo ovdje u logoru Čelebici više nikada neće ponoviti. 

"Vrlo je emotivan trenutak biti ovdje", rekao je Meron, odbivši da odgovara na druga pitanja novinara.

Meron se u kasarni sastao i sa porodicama žrtava ovog logora, a nakon toga će krenuti prema Uzdolu, u općini Prozor, gdje će posjetiti spomenik stradalima u septembru 1993. godine. 

Tokom posjete Sarajevu, predsjednik MKSJ-a Theodor Meron će se, također, sastati s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso.

Planirana je i posjeta sarajevskoj Drugoj gimnaziji gdje će se Meron sastati s učenicima i nastavnicima uključenim u projekat "Outreach programa" namijenjenog mladima, najavljeno je iz MKSJ-a.

Logor "Čelebići" bio je u funkciji od maja do decembra 1992. godine, a pretpostavlja se da je u njemu bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti, od kojih je 16 ubijeno. Haški sud za zločine počinjene u ovom logoru osudio je Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu.