Brojne optužbe
16

U SAD-u uhapšen Kemal Mrndžić koji se tereti za ratne zločine u logoru Čelebići

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kemal Mrndžić koji je u toku rata u BiH bio nadzornik stražara u ozloglašenom logoru Čelebići uhapšen je u SAD-u i optužen po više tačaka za prevare prilikom dobijanja izbjegličkog statusa i kasnije državljanstva SAD-a.

Optužen je u srijedu za falsificiranje, prikrivanje i zataškavanje materijalne činjenice od američke vlade trikom, shemom ili sredstvom; korištenje prevarom stečene američke putovnice; te posjedovanje i korištenje prevarom stečene kartice socijalnog osiguranja.

Prema tužbi, Mrndžić je služio kao nadzornik stražara u zloglasnom zarobljeničkom logoru u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Međunarodni krivični sud UN-a za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da su stražari u logoru Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja te da su sudjelovali u mučenju i drugim oblicima progona srpskih zatočenika u logoru.

Trojicu Mrdnzićevih kolega čuvara Tribunal je osudio nakon suđenja u Haagu na kojem su preživjeli svjedočili o mučnim uvjetima u zarobljeničkim logorima. Tužitelji su rekli da su brojni preživjeli od tada identificirali Mrndžića kao umiješanog u premlaćivanja i druga zlostavljanja počinjena u Čelebićima.

Tužitelji su kazali da su nakon završetka rata istražitelji Haškog tribunala razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i optužili ga za umiješanost u zlostavljanja u Čelebićima.

"Mrndžić je naknadno skovao plan da pobjegne iz zemlje prelaskom granice s Hrvatskom i navodno se kao izbjeglica prijavio u Sjedinjene Države koristeći izmišljenu priču", rekli su tužitelji u izjavi.

Dalje se navodi se da je u svom zahtjevu za izbjeglištvom i intervjuu lažno tvrdio da je pobjegao iz svoje kuće nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući zbog straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999., a konačno je postao naturalizirani državljanin SAD-a 2009.