BiH
0

Meron: Presuda Karadžiću 2015. godine, a Mladiću 2016.

SRNA
Theodor Meron (Foto: AFP)
Theodor Meron (Foto: AFP)
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron najavio je da će prvostepena presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena u oktobru 2015. godine, a Ratku Mladiću sredinom 2016. godine.

Predstavljajući izvještaj o radu suda na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, Meron je naveo da bi prvostepeno suđenje Goranu Hadžiću trebalo da bude završeno do kraja 2015. godine, dok u procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja nije mogao da kaže kada se očekuje presuda.

Meron je istakao da se novi sudija u procesu protiv Šešelja "trenutno upoznaje sa predmetom" i da će raspravno vijeće, nakon toga, odlučiti o tome kako da nastavi postupak, javili su beogradski mediji.

"Rasprave o žalbama u procesima protiv Karadžića, Mladića, Šešelja i Hadžića preuzet će rezidualni mehanizam koji nasljeđuje Haški tribunal", rekao je Meron.

On je ocijenio da je sud u posljednje dvije decenije uradio važan posao, da je vodio krivični postupak protiv 161 osobe, kao i da je pomogao nacionalnim pravosuđima na Balkanu da sama vode suđenja.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da Srbija marljivo sarađuje sa sudom u Hagu, ali da je potrebno da se istraži i krivično gone oni koji su pomagali u skrivanju haških bjegunaca.