BiH
0

Mehmedić i Dubravić u posjeti Otesu

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Emina Dubravić posjetili su danas korisnike "socijalnih" stanova na lokaciji Otesa u objektima O-9 i O-10 u ulici Trg Oteškog bataljona.

Stanari te ulice informirali su premijera i ministricu o aktuelnim problemima vezanim za kršenje javnog reda i mira, devastiranje zajedničkih dijelova zgrada te bespravna useljavanja.

Premijer Mehmedić naglasio je da je u posjetu ovim stanarima došao na poziv jedne građanke koja je u jednoj tv emisiji rekla da je na toj lokaciji haotično stanje što se tiče reda i mira.

  • Premijer ili Vlada ne mogu narediti da se neko lijepo ponaša, ali molim sve da shvate da su ovo zajednički prostori za koje je uloženo puno para i da ne treba to uništavati i devastirati. Ovdje ima nekoliko pojedinaca koje treba upozoravati da zajedničko življenje ima prava i obaveze, kazao je Mehmedić dodavši da će u svakom haustoru biti istaknut i kućni red.

Jasminka Aljušević, jedna od stanarki, stalni korisnik socijalne pomoći od 24. godine, težak bolesnik, naglasila je da nered pravi nekoliko porodica ili pojedinaca.

  • Dugo godina sam čekala da dobijem stan, ali da sam znala da se ovdje rade ovakvi vandalizmi ne bih ovdje došla. A ako nekoga upozorite bude vam prijećeno, kazala je Aljušević.

Korisnici "socijalnih" stanova žalili su se i na visinu kirije, odnosno na nemogućnost da je plaćaju, u iznosu od 170 KM.

Ministrica Dubravić je podsjetila da jednom dijelu stanara kiriju snosi Centar za socijalni rad KS-a u potpunosti, a jedan dio koji imaju primanja participiraju 50 posto cijene. Ona je naglasila da onim koji su oslobođeni plaćanja primanja ne smiju preći 167 KM po članu domaćinstva.

Premijer KS-a Besim Mehmedić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Emina Dubravić posjetili su i UG "Žena - žrtva rata", čija kancelarija je smještena također na Otesu, u ul. Trg Oteškog bataljona, da bi se upoznali o radu ovog udruženja. Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić istakla je da su Udruženju potrebne malo veće prostorije da bi ono nesmetano radilo.

Hasečić je također istakla da na ovom lokalitetu često ima narušavanja javnog reda i mira.

  • Mislim da bi ovdje trebao biti stalni nadzor policije jer i mi se moramo zaključavati, upadaju nam drogeraši s nožem, vrlo često smo u situaciji da moramo pozivati policiju, kazala je Hasečić.

Članice Udruženja, žene, koje imaju, dvoje i više djece, dobile su danas od Vlade KS-a 50 paketa u kojima su bile prehrambene i sanitarne potrepštine.