Upravni odbor BHRT-a
0

Mehmed Agović ponovo smijenjen sa dužnosti

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor BHRT-a donio je na današnjoj sjednici odluku o ponovnoj smjeni generalnog direktora BHRT-a Mehmeda Agovića.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora BHRT-a Marije Putice, prijedlog za Agovićevu smjenu jednoglasno je usvojen, a za vršioca dužnosti imenovan je Nermin Durmo.

Putica je u izjavi Srni navela i razloge ove odluke, među kojima su i nepravilnosti utvrđene u revizorskim izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH i nezavisne revizije.

„Razlozi za smjenu su i informacije koje smo dobili od finansijske službe BHRT-a da BHRT pod rukovodstvom Agovića nije vršio ni obračun ni uplatu poreza po odbitku zbog čega je Federacija BiH oštećena za znatan iznos novca, a BHRT za novac po osnovu zateznih kamata“, pojasnila je Putica.

Ona je dodala da Agović nije izvršavao ni zaključke Upravnog odbora BHRT-a povodom preduzimanja mjera prema dužnicima ove medijske kuće.

Inicijativu poslanika Sadika Bahtića, Adema Huskića i Remzija Kadrića  da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra pokretanje procedure za razrješenje Upravnog odbora BHRT-a, Putica je ocijenila pokušajem pritiska na njegove članove kako se ne bi osudili da provedu ovu smjenu.

„Podsjećam da su baš poslanici parlamenta BiH donijeli zaključke kojim revizorski izvještaji za vrijeme Agovićevog mandata 2008-2009. treba da budu poslati na uvid Tužilaštvu BiH“, dodala je Putica.
Ona je istakla da Agović nije prisustvovao današnjoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a, ali da je kratko došao i izjasnio se o cjelokupnoj situaciji.

"On je izložio svoj stavove koji nisu bili ni malo samokritični ni prema svom radi ni prema stanju u BHRT-u“, navela je Putica.

Mehmed Agović smijenjen je sa mjesta generalnog direktora BHRT-a početkom septembra 2008. godine odlukom Upravnog odbora BHRT-a, a na njegovo mjesto postavljen je dotadašnji urednik muzičkog programa BH Radija 1 Jakša Jurjević.

Agović je dužnost generalnog direktora BHRT-a obavljao od početka 2007. godine.

Nedavnom odlukom Suda BiH, Agović je vraćen na posao generalnog direktora BHRT-a.