BiH
4

"Marš mira 2015" protiče bez problema

FENA
"Marš mira 2015" protiče po planu i bez problema - potvrdio je predsjednik Pododbora za "Marš mira“ Hamdija Fejzić.

Kaže da su učesnici jučer imali problema usljed visokih temperatura zraka te da je bilo lakših intervencija. Jutros su dvije osobe evakuirane helikopterom do Tuzle.

"Ništa ne prepuštamo slučaju. Jučer je podijeljeno oko 10 hiljada akreditacija, ali nisu svi dobili akreditacije, tako da je broj sigurno veći od 10 hiljada. Zadovoljni smo ponašanjem učesnika u "Maršu mira" i svi poštuju kodeks ponašanja", ističe Fejzić.

Učešće u "Maršu mira 2015“ i ove godine su uzeli učesnici iz Žepe kojih ima oko 220. Kolona je prema Potočarima krenula iz sela Borak.

"Nikakvih problema nemamo. Učesnici su iz Breze, Mostara, Travnika, Lukavca, ostali su iz Sarajeva, Žepe. Vrijeme je zasad idealno, ali i ako ugrije nećemo imati problema jer je veći dio puta kroz šumu. Nama je drago da su se ovom maršu odazvali mladi i njih je najviše. Među učesnicima je i nekoliko djece koji nemaju ni deset godina", kazao je vođa puta Ramo Čardaković.

Učesnici "Marša mira 2015“ će u toku puta zastati u mjestu Vukoljin stan gdje će biti održan historijski sat i odata počast na spomen-obilježju pilotima, ljekarima i ostalim poginulim prilikom rušenja helikoptera Armije RBiH na Igrišniku.