Reagovali brzo
53

Helez nagradio helikoptersku posadu Oružanih snaga BiH, spasili državljanku Turske na "Maršu mira"

V. K.
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Posada 2. helikopterskog skvadrona OS BiH izvršila je danas, u prijepodnevnim satima, hitnu medicinsku evakuaciju zračnim putem, ugroženog učesnika "Marša mira 2023." iz Srebrenice u Sarajevo.

Helikopterski tim Oružanih snaga BiH je sa ostalim resursima OS BiH angažovan na izvršenju zadataka podrške manifestaciji "Marš mira 2023.", u periodu od 8. do 11. jula.

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja državljanke Republike Turske, doktorice angažovane u organizaciji "Can veren eller ustegi", koja je bila i učesnica Marša mira, s ciljem medicinske podrške ugroženima, našla se i sama u ulozi pacijenta.

Hitnom intervencijom helikopterskog tima OS BiH izvršena je medicinska evakuacija u periodu od 10:07 do 10:40 sati, na relaciji Nova Kasaba - Rajlovac, nakon čega je pacijent u stabilnom stanju predat osoblju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez je zbog iznimno brze reakcije posade 2. helikopterskog skvadrona i iskazanog profesionalizma u toku izvršenja zadatka, pohvalio i nagradio sve članove helikopterske posade.

"MO i OS BiH će i dalje profesionalno i odgovorno izvršavati sve postavljene zadatke u skladu sa misijom definisanom Zakonom o odbrani BiH", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.