BiH
0

Markotić: Studenti u BiH imaju iste probleme koji su neovisni o jeziku kojim govorimo

FENA
Centar za studentske programe Međunarodnog foruma "Bosna" organizirao je danas u Sarajevu javnu tribinu "Postoji li jezik mržnje na bh. univerzitetima?" na kojoj su učestvovali predstavnici univerziteta u BiH.

Osnovni cilj tribine je, kako je rečeno, podsticanje mladih na dijalog koji je elementarni način ne samo komuniciranja već i pronalaženja rješenja za eventualne probleme vezane za jezičke barijere na univerzitetima.

"Problem jezika mržnje koji se javlja ponekad i na određenim univerzitetima je problem cjelokupnog bh. društva. Sveučilište u Mostaru se s problemima degradacija na nacionalnoj osnovi ne susreće često, ali mi djelujemo preventivno. Organiziramo debate i druženja studenata sa svih bh. univerziteta i tako prevazilazimo jezičke barijere i sprječavamo upotrebu jezika mržnje, izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Komisije za studentske standarde Sveučilišta u Mostaru Vedran Markotić.

On je istakao kako su zaključci s okupljanja studenata uvijek isti: problemi s kojima se susreću svi studenti u BiH su jednaki i neovisni o jeziku kojim se služe.

"Studente, bez obzira na njihovu nacionalnost i jezik kojim govore, muči neusvajanje zakona o visokom obrazovanju, visoka stopa nezaposlenosti i neadekvatna primjena Bolonjske deklaracije", objasnio je Markotić.

Isto mišljenje ima i predstavnik Unije studenata Univerziteta u Sarajevu Edin Čaušević koji je u izjavi za Fenu istakao da jezika mržnje na Sarajevskom univerzitetu nema.

"Unija studenata nije zaprimila nijednu pritužbu bilo kojeg našeg studenta na bilo kakvo degradiranje ili omalovažavanje na nacionalnoj osnovi. Univerzitet niti Unija ne posjeduju podatke o postocima zastupljenosti ovih ili onih studenata na sarajevskim fakultetima i ta činjenica, sama po sebi, pokazuje koliko je to u biti nevažno", kazao je Čaušević.

Učesnici su saglasni da pojedinci i određeni mediji, potenciranjem pojedinačnih izgreda, uveliko doprinose pogoršanju situacija među studentima i učenicima u svim dijelovima BiH. Ono što njih interesuje je bolja, svjetlija budućnost i mogućnost da se kvalitetno i bez politiziranja obrazuju u svojoj zemlji, na jeziku kojim govore, te da se to isto omogući i drugima u BiH.