BiH
308

Mahirovi očuh i majka: Radi se o političkoj odluci Tužilaštva koja favorizira zlostavljače

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom saopćenja koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo danas u vezi sa tragičnom smrću dječaka Mahira Rakovca, reagovali su majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović koji su izrazili zgražanje i razočaranost.

U pismu upućenom medijima kazali su kako "ovakva skandalozna, a za žrtvu i oštećene ponižavajuća odluka svjedoči, po njihovom mišljenju, o nekoliko zabrinjavajućih pojava".

"S obzirom na obimni dokazni materijal koji u nekim slučajevima upućuje a u drugima jasno dokazuje višestruko vršnjačko nasilje, zapravo bullying, smatramo da se radi o političkoj odluci Tužilaštva koja favorizira kako Internacionalnu školu tako djecu – zlostavljače. Budući da je Tužilaštvo moralo raditi u interesu javnosti i time zaštititi dignitet žrtve i oštećenih, očito je da je na samome početku istrage, odnosno negdje u sredini procesa, bilo jasno da je odluka već donesena. O tome najprije govori rečenica postupajuće tužiteljice Šeile Heljić upućena majci preminulog Mahira, zatim u dva televizijska nastupa ponovljena od glavne tužiteljice Dalide Burzić, da su maloljetni zlostavljači krivično neodgovorni. Time je na najgrublji način ignorirana Konvencija o pravima djeteta čiji je BiH potpisnik", kaže se u njihovom pismu.

Oni su uputili niz pitanja Tužilaštvu KS kazavši kako je moguće da su mjesec dana ranije znali da će istraga biti okončana, a da nisu ispitani svi prijavljeni svjedoci niti je završeno vještačenje računara koje je koristio rahmetli Mahira. Također, pitaju se zašto su majka i očuh morali čekati na davanje iskaza 26 dana.

"Odakle dilema vezana za snimak roditeljskog sastanka budući da sam 20. januara. 2016. (Broj: 02/2-2) prema ‘Zapisniku o dobrovoljnoj predaji predmeta’, ‘diktafon marke Olympus s audio snimkom’ predao u MUP Kantona Sarajevo? Da li se Tužilaštvo u procesu vještačenja računara osumnjičenih maloljetnika, ako ih je bilo, obraćalo za pomoć Googlu, Facebooku i You Tube-u? Zašto nam, ako je istraga završena, još uvijek, ni nakon ponovljenih urgencija, nisu vraćeni naši računari?", pitaju majka i očuh.

Ističu kako se Tužilaštvo prema glavnom svjedoku odnosilo na krajnje grub I neprimjeren način, "počevši od presretanja na aerodromu u Sarajevu do odvođenja na vještačenje u bolnicu Jagomir i saslušavanja bez prisutnosti majke". Pitaju se da li je “ovo ohrabrujuća poruka maloljetnim zlostavljačima i njihovim roditeljima – ista ona poruka koju su dobili u Internacionalnoj školi tj. čak da je i ubistvo u pitanju… niko od vas nije odgovoran”.

"To znači da maloljetni sociopati i dalje mogu nekažnjeno nastaviti uništavati živote školskih kolega i da imaju otvoren put u sami vrh društva zahvaljujući svojim roditeljima i njihovim rodbinskim i poslovno-političkim vezama. U takvom okruženju mi ne želimo živjeti i zato smo se za početak iselili iz Sarajeva. A svi koji ostaju živjeti u takvom gradu neka dobro razmisle o tome što im je danas poručilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje bi inače po definiciji moralo biti zaštitnik njihovih interesa i osnovnih ljudskih prava", napisali su između ostalog Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović.