Uspomene ne blijede
811

Pet godina od smrti Mahira Rakovca: Sistemska borba protiv vršnjačkog nasilja izostala

E. Sk.
Rakovac: Skočio sa osmog sprata zgrade na Dobrinji
Rakovac: Skočio sa osmog sprata zgrade na Dobrinji
Na današnji dan, 14. decembra 2015. godine, 14-godišnji Mahir Rakovac izvršio je samoubistvo u sarajevskom naselju Dobrinja skočivši s osmog sprata zgrade.
Slučaj je to koji malo ko može i smije zaboraviti. Rakovac je, prema tvrdnjama njegovih roditelja bio žrtva vršnjačkog nasilja, problema s kojim se mnoga djeca danas suočavaju i na kojem se gotovo ništa nije uradilo da bi se riješio.

Nakon Mahirove smrti njegovi majka i očuh saznali su da je njegov očajnički korak posljedica teških patnji - psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja od drugih učenika u školi.

Ubrzo nakon Mahira preminuo je njegov staratelj profesor Dubravko Lovrenović. Pola godine nakon Lovrenovićeve smrti preminula je i njegova supruga Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira čije je samoubistvo u decembru 2015. godine šokiralo bh. javnost. Mahirova majka je od očaja i tuge izdahnula s njegovim imenom na usnama.

Nažalost, do danas, pet godina poslije, nadležni nisu poduzeli nijednu konkretnu mjeru u sprečavanju i sankcionisanju vršnjačkog nasilja.

Ovaj slučaj je potresao bosanskohercegovačku i širu javnost, pokrenuo lavinu emocija i ponovo aktuelizirao temu maloljetničkog nasilja koje je više puta dosad odnijelo mlade živote, a učinkovita sistemska borba je izostala.

I evo, pet godina kasnije, situacija je gotovo ista kada je riječ o vršnjačkom nasilju. Ostale su samo uspomene na porodicu koja je nepravedno ostavljena na cjedilu.