BiH
6

Mahaleel: Gradnja nacije i promjena Dejtona imali bi pozitivan efekt na entitete

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bivši i sadašnji čelnici prijateljskih država Bosne i Hercegovine dotakli su se budućnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegove budućnosti.

Sporazum je bio glavna tema da Međunarodnoj mirovnoj konferenciji "Dvadeset godina mira - put naprijed", a svoje stavove iznijeli su bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, bivši premijer Malezije Tun Mahathir i malezijski član Azijskog ekonomskog vijeća Tengku Mahaleel.

Turk smatra kako je Dejtonski mirovni sporazam predstavlja minimalnu platformu za obezbjeđenje mira u Bosni i Hercegovini.

"Obaveza koja je data je na snazi i ona ostaje. Garantuje ga Vijeće sigurnosti i tako će ostati u budućnosti. Ipak, njegov okvir ne obezbjeđuje adekvatan okvir za razvoj Bosne i Hercegovine. EU je u posljednjim mjesecima napravila značajne korake uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te program reformi koje bi trebale ubrzati proces napretka", rekao je Turk.

Malezijski predstavnik Azijskog ekonomskog vijeća Tengku Mahaleel je rekao kako Sporazum, kao bilo koji dogovor, predstavlja platformu koju treba unapređivati.

"Uočio sam da je napredak u BiH prespor – ja sam po četvrti put u BiH i napredak postoji, ali je prespor kada ga poredimo sa ekonomijama u Aziji. Što se tiče izgradnje nacije i državništva, ukoliko dođe do određenih promjena to će imati pozitivan utjecaj i na entitetske nivoe vlasti. Neki od nas uočavaju da postoje određene oblasti vezane za izbjeglice koje nisu dovoljno dobro razrađene. Zato, ako unaprijedimo sporazum onda bismo mogli pozvati vlasti da ubrzaju promjene te da se potrude u implementiranju pozitivnih promjena kao što su obrazovanje i prirodni resursi", rekao je Mahaleel.

Njegov sunarodnjak i bivši premijer Malezije Tun Mahathir smatra kako se svaki razvoj temelji na miru.

"Mi u Maleziji imamo tri etničke grupe i uvijek postoji šansa za konfrontaciju. Znam da postoje određeni antagonizmi između tri etničke grupe u BiH, ali bilo bi značajno da se takva osjećanja reduciraju kako bi se koncentrisali na zajednički rad za boljitak svih", zaključio je Mahaleel.