Još nije završen
65

"Grad duhova" u Maleziji koštao je 100 milijardi, a u njemu danas ne živi skoro niko

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Cijeli koncept ekološki prihvatljivog grada postao je sve prisutniji tokom godina, a jedan takav primjer megagrada u Maleziji nazvan "Forest City" već godinama je "grad duhova".

Megagrad nazvan "Forest City" trebao je biti velika kineska investicija kada je projekat prvi put predstavljen, ali u njemu ne živi skoro niko. Obalni grad u Maleziji - čija je izrada koštala 100 milijardi dolara - dizajniran je za smještaj do milion ljudi, zajedno s terenom za golf, vodenim parkom i restoranima.

Radovi na projektu prvi put su započeli 2016. godine, ali još nije završen. Prema BBC-ju, izgrađeno je samo oko 15 posto Forest Cityja, a samo jedan posto izgrađenog je naseljeno.

BBC navodi da je Forest City imao za cilj prodaju nekretnina u Maleziji kineskim kupcima - u suštini dajući im "dom daleko od kuće". Međutim, cijene su izmakle kontroli, a kuće u Maleziji sada su premašile budžete mnogih ljudi.

IT inženjer Nazmi Hanafiah rekao je za BBC da se odselio iz Forest Cityja nakon samo šest mjeseci.

Iznajmio je jednosoban stan sa pogledom na more, rekavši: "Uspio sam da pobjegnem iz ovog mjesta. Nije me bilo briga za depozit, nije me bilo briga za novac. Samo sam morao da izađem".

Kao i svaki projekat, pandemija nije pomogla stvarima - jer je na kraju zaustavila proces izgradnje na određeno vrijeme. U suštini, novac od prodaje stanova bio je namijenjen za finansiranje ostatka Forest Cityja.

Uprkos tome što stvari sada izgledaju prilično mračno, kineski investitor, Country Garden, je "optimističan da će grad na kraju biti gotov". Međutim, suočavaju se s dugovima od skoro 200 milijardi dolara.