"Bosanska kvadratura kruga"
4

Lovrenović: U Bosni uvijek moramo objašnjavati očigledno

FENA
(Foto: Klix.ba)
Promocija knjige "Bosanska kvadratura kruga" autora Dubravka Lovrenovića upriličena je u četvrtak na Filozofskom fakultetu.

O knjizi su govorili Željko Ivanović, urednik izdanja, prof. dr Marko Karamatić, dok je tekst prof. dr Esada Kurtovića pročitan.

Knjiga je izišla u izdavaštvu IK Synopsis iz Zagreba i Dobra Knjiga iz Sarajeva.

U knjizi su tekstovi objavljivani u naučnoj periodici i zbornicima radova između 1996. i 2012. godine.

Knjiga je podijeljena u tri tematske cjeline. Prvu čine tekstovi okupljeni pod naslovom: "O bosanskom autokefalnom kršćanstvu", drugi dio knjige nosi naslov "Bosanski mitovi", a treći "O pionirima i nastavljačima".

Željko Ivanković je rekao da je kao urednik uživao radeći na Lovrenovićevoj knjizi.

Istakao je da Lovrenović u svojim historiografskim tekstovima demonstrira spisateljski šarm te da svojim pisanjem približava temu historiografije i onima koji se ne bave historijom.

O tome kako Lovrenović ne piše samo za one koji se bave historijom i historiografijom moglo se čuti i iz teksta profesora Esada Kurtovića koji je istakao čitljivost teksta koji se obraća i široj publici.

Autor je na kraju promocije rekao da je mislio da više neće pisati historiografske tekstove jer je historiografija kao nauka nemoćna i nerijetko u rukama ideologija, politike i politikanata.

Kako je Lovrenović istakao "mi u Bosni uvijek se nalazimo u situaciji da nešto očigledno moramo objašnjavati”.