BiH
7

Lovačkim društvima u KS dodijeljena lovišta na deset godina

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je predstavnicima sedam lovačkih društava s područja Kantona Sarajevo dodijelila sportsko-privredna lovišta u zakup na period od 10 godina.
Foto: FENA
Foto: FENA

Po tim ugovorima, Lovačkom društvu “Zec“ Ilijaš dodijeljeno je u zakup Lovište “Paljevo”, a Lovačkom društvu “Srednje” Srednje Lovište “Lipnik”. Lovište “Kremeš” dodjeljeno je Lovačkoj organizaciji “Lane” Vogošća, Lovište “Rakovica - Hrasnica” Lovačkom društvu “Igman” Ilidža, Lovište “Crna Rijeka - Presjenica - Rakitnica” Lovačkom društvu “Trnovo”, Lovište “Bukovik” Lovačkom društvu “Sarajevo“, te Lovište “Ormanj” Lovačkom društvu “Bjelašnica” iz Hadžića.

Ugovorima je stvorena osnova da lovačka udruženja na dugoročnoj osnovi planiraju svoje aktivnosti, a prije svega da osiguraju uzgoj, čuvanje i zaštitu divljači, kao i zaštite lovišta putem organizirane lovočuvarske službe.

Foto: FENA
Foto: FENA

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić, kaže da 90 godina od kako postoji Savez, najzad su uspjeli da svojim doprinosom utiču na izmjene i dopune Zakona o lovstvu koji je prošle godine donesen a koji precizira gospodarenje lovištima.

"Danas je implementiran zakoni koji sportsko-privredna lovišta dodjeljuju na period od deset godina, a od ovoga će koristi imati i lovačka udruženja i država i divljač", kazao je Alihodžić.

Pojasnio je da će lovačka udruženja imati mogućnost da za duži vremenski period osmisle planove unapređenja finansijskih, sportskih, ali i turističkih projekata. Država će imati mogućnost bolje kontrole i nadzora u zaštiti divljači od lovokradica.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Divljač je državno dobro od opšteg interesa i s te strane će lovačka udruženja morati da izvrše sve zakonske obaveze vezano za lovočuvarske službe, stručne službe, planski pristup, realizaciju zakona tako da će to biti veliki boljitak", rekao je Alihodžić.

Najbogatije lovište u KS-u je posebno lovište Igmana i Bjelašnice, istakao je on, jer je po tradiciji ono i najbogatije, ali će lovci moći zadovoljiti svoje duhovne i sportske potrebe u svih sedam sportsko-privrednih lovišta na području KS.

Eksploatacija šuma, devastacija i krčenje šuma, neplanskog lova i uništavanje staništa divljači dovodi do nestanka divljači, ali i do nestanka same prirode. Očuvanje biodiverziteta je prioritet svake države u svijetu, pa i BiH.

Stoga je Kemal Starogorčić, iz Ministarstva privrede KS kazao da će budući korisnici biti vezani ugovorima na provođenje niza aktivnosti, da bi očuvali biodiverzitet na šumama i šumskom zemljištu ne samo na području Kantona Sarajeva.

"U cilju sprečavanja nezakonitih radnji u lovištima i staništima divljači, lovočuvari će biti u stalnom radnom odnosu", kazao je Starogorčić.