Nakon saobraćajne nesreće
32

Lokalna vlast obećala da će poboljšati sigurnost oko sarajevske Osnovne škole Aleksa Šantić

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Općini Novi Grad Sarajevo su obećali da će poboljšati sigurnost oko Osnovne škole Aleksa Šantić, i to nakon što je u saobraćajnoj nesreći stradao jedan od učenika.

Iz ove općine su saopćili da su o sigurnosti razgovarali Vijeće roditelja ove škole, direktor škole, načelnik Semir Efendić (SBiH) i predstavnici nadležne općinske službe. Istaknuto je da je fokus razgovora bio na probleme u prilazu samoj obrazovnoj ustanovi. Podsjećamo, 11-godišnjeg učenika je u blizini škole 9. decembra udario kamion, a ubrzo nakon toga je preminuo u bolnici.

Lokalna vlast je obećala da će prijedlogom budžeta za sljedeću godinu osigurati novac za zamjenu svih rasvjetnih tijela novom LED rasvjetom u okolnim ulicama te da će odmah nakon usvajanja budžeta pristupiti javnoj nabavci, kako bi se u ulicama u blizini škole zamijenila postojeća rasvjetna tijela.

Dogovoreno da se postave novi stubovi, na mjestima gdje to bude moguće i ako se riješe imovinsko-pravni odnosi tj. dobije saglasnost za postavljanje stubova.

Najavljeno je da će od drugog polugodišta ove školske godine bit otvoren drugi prilaz školi iz još jedne ulice, čime će se omogućiti prilazak školi iz ulice koja ima, kako je navedeno, bolje sigurnosne karakteristike.

Konstatovano je da je potrebno dugoročno raditi na svim pristupnim ulicama, kako bi one bile uslovne, tj. u skladu s regulacionim planom.

"To je posao koji prvenstveno zahtjeva rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te će se u to krenuti početkom naredne godine", poručili su iz Općine Novi Grad.

Tema razgovora je bilo i rješavanje pitanja parkinga za radnike škole, za šta je usaglašena mogućnost izgradnje takvog parkinga unutar školskog dvorišta, gdje će Općina finansirati njegovu izgradnju.

Razmatrano je postavljanje širokih ležećih policajaca na svim saobraćajnicama u blizini škole, gdje će nakon dostavljanja prijedloga lokacija od Vijeća roditelja, općinska Služba za investicije pripremiti i preuzeti izvođenje tih radova.

Za dio problema koji se tiču regulacije putem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, najavljeno je da će škola i Općina uputit zahtjev resornom ministarstvu za dodatnu regualciju saobraćaja u toj zoni, kao i zahtjeve za pojačanje policijske kontrole, nadzor u blizini škola, naročito za nepropisno parkirana vozila u blizini škola.

Vijeće roditelja je razgovaralo i s Kolegijem Općinskog vijeća, gdje je dogovoreno da jedna od tačaka dnevnog reda naredne sjednice Općinskog vijeća bude i informacija o stanju sigurnosti na prilazima Osnovnoj školi Aleksa Šantić, saopćili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.