Završena radna večera
0

Lideri u Butmiru podijeljeni u dvije grupe

SRNA
U Sarajevu je oko 21.50 časova završena radna večera zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih partija BiH u vojnoj bazi u Butmiru, a sutra će na dnevnom redu biti entitetsko glasanje, javlja izvještač Srne.

Prema nezvaničnim saznanjima, nakon radne večere, zvaničnici EU i SAD održaće polučasovni sastanak.

   Predstavnici EU i SAD na radnoj večeri razgovarali su sa liderima BiH koji su bili podijeljeni u dvije grupe.

Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt pridružio se oko 21.40 sati radnoj večeri zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih partija BiH u vojnoj bazi u Butmiru.

Radnoj večeri, koja je počela nešto poslije 19.00 časova prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik stranke Igor Radojičić, potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović, lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegov zamjenik Niko Lozančić, te šef SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Na radnu večeru stigao je zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, evropski komesar za proširenje Olli Rehn, te ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Radna večera uvod je za najavljeni sutrašnji sastanak u vojnoj bazi u Butmiru, čiji je cilj prevazilaženje trenutne pat pozicije u BiH.
Pozivi za sastanak prošle sedmice upućeni su Dodiku, Tihiću, Silajdžiću, Čoviću, Ljubiću, te liderima Demokratske partije Draganu Čaviću, SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji.

Čavić je izjavio da neće prisustvovati sastanku u Butmiru kojim će rukovoditi zamjenik američkog državnog sekretara SAD James Steinberg i ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt. PDP će predstavljati funkcioneri te stranke Branislav Borenović i Slobodan Nagradić.