BiH
0

Lagumdžija: SDP pokazao spremnost na kompromis

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija danas se u Sarajevu sastao s visokim dužnosnikom njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA države Nikolausom Grafom Lambsdorffom.

Predsjednik SDP-a informirao je Lambsdorffa o sastanku političkih lidera koji je održan u Brčkom, naglasivši da je SDP u dosadašnjem procesu, a posebno na sastanku u Brčkom pokazao veliku spremnost na kompromis. On je u tom smislu izrazio svoje iznenađenje zbog odsustva želje za dogovorom od jednog dijela sudionika razgovora.

Stav SDP-a o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini je nepromijenjen - vlast treba biti formirana u skladu s rezultatima izbora i preciznim slovom Ustava i zakona uz prioritetno usaglašavanje programskih načela.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim političkim pitanjima u BiH i regiji s posebnim osvrtom na političke procese koji trebaju rezultirati približavanjem Bosne i Hercegovine EU i NATO-u.

U tom smislu, Lagumdžija je naglasio spremnost SDP-a da bude dio rješenja kada su u pitanju zakoni i odluke koje treba donijeti na tom putu.

Predsjednik SDP-a je informirao gosta o političkom dogovoru dviju najvećih stranaka u BiH o korištenju 96 miliona eura IPA fondova istakavši uvjerenje da će zvanični Brisel prepoznati vrijednost ovog dogovora i u skladu s ranijim najavama i definitivno podržati predloženo rješenje, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.